Καζάνι που βράζει η Συρία με το καθεστώς Ασαντ να τελεί υπό πρωτοφανή σύγχυση για τον τρόπο με τον οποίο βρήκαν το θάνατο τρία υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, κατά την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στη διάρκεια συνεδρίασης υπουργών και υπευθύνων της ασφάλειας, στη συνοικία Ραούντα.

Οι αρχές της χώρας εξετάζουν τρεις εκδοχές, σύμφωνα με το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

«Κανείς δεν γνωρίζει εάν πρόκειται για βομβιστή με εκρηκτικά καλά κρυμμένα σε αυτοκίνητο ,αν ήταν ένας σωματοφύλακας που ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στην αίθουσα ή απλά αν ήταν ένας εισβολέας που ανατινάχθηκε».

Για τον θάνατο του υπουργού Αμυνας, του υφυπουργού Αμυνας και γαμπρού του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ αλλά και του βοηθού του αντιπροέδρου της χώρας , η Δαμασκός προειδοποιεί για αντίποινα.

«Η Δαμασκός θα κόψει οποιοδήποτε χέρι βλάψει την εθνική ασφάλεια», διαμηνύει το καθεστώς του Σύρου προέδρου. Από την επίθεση, που είχε στόχο το κτίριο της Εθνικής Ασφάλειας στη Δαμασκό, νεκροί είναι ο υπουργός Αμυνας Νταούντ Ράτζα , ο γαμπρός του Μπασάρ αν Ασαντ και υφυπουργός Αμυνας, Ασέφ Σοκάτ και ο βοηθός αντιπροέδρου , Χασάν Τουρκμάνι.

Σύμφωνα με το CNN, από την έναρξη της εξέγερσης στη χώρα – πριν από 16 μήνες- πρόκειται για τους πρώτους

υψηλόβαθμους αξιωματούχους που βρίσκουν το θάνατο . Νέος υπουργός Αμυνας διορίστηκε ο ΦΑχάντ Γιασίμ αλ ΦΕράτζ, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο η κρατική τηλεόραση της Συρίας, ο υπουργός Εσωτερικών της Συρίας είναι ζωντανός και η κατάστασή του είναι σταθερή . Νωρίτερα, αραβικά δίκτυα μετέδιδαν πως είχε και αυτός σκοτωθεί.

Αραβικά δίκτυα μετέδωσαν πως ο βομβιστής εργαζόταν ως σωματοφύλακας στενού συνεργάτη του Σύρου προέδρου.

Η βομβιστική επίθεση σημειώνεται την παραμονή της παρουσίασης από τους δυτικούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός νέου σχεδίου απόφασης που απειλεί με κυρώσεις την Δαμασκό .

Η Ρωσία, ένας από τους βασικούς συμμάχους της Συρίας, η οποία έχει ήδη μπλοκάρει δύο δυτικές αποφάσεις για σύγκρουση στη Συρία, εμπόδισε χτες εκ νέου με την Κίνα στους κόλπους του ΣΑ οποιαδήποτε καταδίκη της συριακής κυβέρνησης κυρίως για τη σφαγή στο χωριό Τρέμσιχ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες να εξοντώσουν τις δολοφονικές συμμορίες και τους εγκληματίες και να τους καταδιώξουν όπου κι αν πάνε», αναφέρεται σε δήλωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Όποιος πιστεύει ότι με το να βάλει στόχο μερικούς διοικητές μπορεί να επιβληθεί στη Συρία έχει ψευδαισθήσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ισλαμιστική οργάνωση ανταρτών «Ταξιαρχία του Ισλάμ» αναφέρει σε δήλωσή της στη σελίδα της στο Facebook πως

έβαλε στόχο τον πυρήνα που συνεδρίαζε στην αίθουσα ελέγχου κρίσεων στην Δαμασκό. Ο επικεφαλής των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών, Χισάμ, Μπεχτιάρ, έχει τραυματιστεί και υποβάλλεται σε επέμβαση.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ανέλαβε επίσης την ευθύνη , σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Λίγες ώρες νωρίτερα από τη Μόσχα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Δαμασκό Συρία έχει φθάσει σε οριακό σημείο.

 

protothema.gr