Επιστολή με πολλούς αποδέκτες απέστειλε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στην οποία κάνει λόγο για «δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων» σχετικά με τα θέματα φορολόγησης της Εκκλησίας. «Πρέπει να παύσει η ανεύθυνη αναπαραγωγή εσφαλμένης και στερεότυπης πληροφόρησης και η δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων σε βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, προφανώς προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης ακατανόητων σκοπιμοτήτων».

Η επιστολή απευθύνεται στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, τον υπουργό Παιδείας, τον γγ Θρησκευμάτων, τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ στην Ελλάδα και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων και όπως αναφέρει ο Ιερώνυμος εστάλη «για την αποκατάσταση της αλήθειας όσον αφορά τα εκκλησιαστικά ζητήματα που έχουν έρθει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας».

Ο Ιερώνυμος προχωρά, όπως αναφέρει, σε διευκρινίσεις για την αποκατάσταση της αλήθειας, σχετικά με την φορολόγηση της Εκκλησίας, τη μισθοδοσία των κληρικών, τα έσοδά της και το κοινωνικό της έργο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι τελευταίες φοροαπαλλαγές υπέρ της Εκκλησίας έχουν καταργηθεί και έκτοτε τα νομικά πρόσωπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας καταβάλλουν σειρά φόρων στο κράτος.

Αναφερόμενος στη μισθοδοσία των κληρικών τονίζει ότι αυτή «καταβάλλεται από το Δημόσιο ως συμβατική υποχρέωσή του, την οποία ανέλαβε από το 1833 έναντι της Εκκλησίας, εφόσον το 65% (2/3) της τότε αγροτικής και αστικής ακίνητης περιουσίας Της περιήλθε σε αυτό. Έκτοτε και έως σήμερα, το 96% της εναπομείνασας ως άνω περιουσίας έχει – μονομερώς (με διάφορους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας) ή με δωρεές της Εκκλησίας – περιέλθει επίσης στο Δημόσιο».

«Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας αποτελείται από δασικές εκτάσεις, στις οποίες δεν επιτρέπεται, κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, καμία μεταβολή του προορισμού και της χρήσης τους, και από λίγα αστικά ακίνητα, στα περισσότερα εκ των οποίων έχουν επιβληθεί από το Κράτος ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις για να καταστούν κοινόχρηστοι χώροι, χωρίς όμως τα νομικά πρόσωπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας να έχουν αποζημιωθεί γι΄ αυτές, ελλείψει χρηματικών πόρων των Δήμων. Σημειωτέον ότι ο μισθός του διακόνου και του πρεσβυτέρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας καθορίζεται από τον ίδιο νόμο που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους και υπόκειται στις ίδιες περικοπές και φορολογικές κρατήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι τα έσοδα της Εκκλησία προέρχονται από τα μισθώματα των εναπομείναντων ακινήτων της, από μερίσματα τραπεζικών μετοχών και από εθελοντικές εισφορές πιστών. Σημειώνει, μάλιστα, ότι τον Οκτώβριο του 2010 η Εκκλησία της Ελλάδος στήριξε την οικονομία της χώρας, συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος με το ποσό των 27 εκατομμυρίων ευρώ, που προήλθε από τραπεζικό δανεισμό.

Ο Ιερώνυμος κάνει λόγο στην επιστολή του και στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας με κοινωνικά παντοπωλεία, φιλόπτωχα ταμεία, κέντρα δωρεάν σίτισης, σημεία διανομής ειδών ένδυσης και υπόδησης και φοιτητικά οικοτροφεία.

Καταλήγοντας ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει: «Θεωρούμε επιβεβλημένη την αποστολή του παρόντος, προκειμένου να τοποθετηθούν τα πράγματα στις ορθές τους διαστάσεις και να παύσει η ανεύθυνη αναπαραγωγή εσφαλμένης και στερεότυπης πληροφόρησης και η δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων σε βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, προφανώς προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης ακατανόητων σκοπιμοτήτων».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook