Δεν πρόκειται για πισίνα, αλλά ουσιαστικά για διακοσμητικό σιντριβάνι, το οποίο κατασκευάστηκε από τους κρατούμενους μέσα στην αυλή του Ψυχιατρικού Ιδρύματος των φυλακών Κορυδαλλού.

Αυτό αναφέρει το πόρισμα του τεχνικού κλιμακίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία στον χώρο του ψυχιατρικού καταστήματος Κορυδαλλού.

Το σχετικό πόρισμα, το οποίο παραδόθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, περιγράφει την επίμαχη «πισίνα», όπως χαρακτηρίστηκε από μερίδα του Τύπου, ως εξής:

«Στην είσοδο του προαυλίου υπάρχει διακοσμητικός βράχος εν είδει καταρράκτη από τον οποίο ξεκινά ροή νερού που μέσω ενός διαμορφωμένου αύλακα επενδεδυμένου με πέτρα, οδηγείται σε κατασκευή συλλογής νερού ορθογωνικού σχήματος, εξωτερικών διαστάσεων 7,38 Χ 4,17, εσωτερικά επενδεδυμένη με πλακίδια και με εσωτερικά επιτοίχιο φωτισμό. Το βάθος είναι κλιμακωτό και συγκεκριμένα 2 μ. σε τμήμα εσωτερικού εμβαδού 3,28 Χ 4,17, ενώ η υπόλοιπη επιφάνεια χωρίζεται σε δύο αναβαθμούς βάθους 1,25 και 0,70 αντίστοιχα.

» Στον έναν αναβαθμό έχει τοποθετηθεί αντλία, η οποία μεταφέρει το νερό στον υπερκείμενο διακοσμητικό βράχο και το νερό επανέρχεται με φυσική ροή.»

Παράλληλα, υπογραμμίζεται στο πόρισμα:

«Κατά την αυτοψία δεν διαπιστώθηκε στην παραπάνω κατασκευή να πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία κολυμβητικής δεξαμενής, όπως πρόσβαση, μηχανισμός καθαρισμού, περιμετρική αποστράγγιση υπερχείλισης κ.λπ.

Στον χώρο, επίσης, έχει τοποθετηθεί προκατασκευασμένη ψησταριά πλησίον του εσωτερικού φράχτη. Ακόμη περιμετρικά του κήπου έχουν κατασκευασθεί κλουβιά με διάφορα είδη πτηνών και σε ένα τμήμα του κήπου υπάρχει ένα μικρό περιβόλι».

Το πόρισμα παραδόθηκε στη διενεργούσα την Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που έχει διατάξει το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες κατασκευής των επίμαχων εγκαταστάσεων, η νομιμότητα και ο τρόπος χρηματοδότησής τους.

Ακόμη, από το υπουργείο Δικαιοσύνης δόθηκε η εντολή στην εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική» να αφαιρεθούν αμέσως τα επίμαχα κτίσματα, τα οποία «δεν συνάδουν με τη λειτουργία των φυλακών», ενώ παράλληλα διατάχθηκε «η άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβίβασε στον αρμόδιο εισαγγελέα έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι ουδέποτε είχε ζητηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετική άδεια ή είχε γίνει λόγος για την κατασκευή των επίμαχων έργων, αλλά ούτε είχε εγκριθεί σχετική πίστωση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ