Αποκλίσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ έχει προσδιορίσει η τρόικα στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2012 και θέτει ζήτημα προσθέτων παρεμβάσεων για την κάλυψη του κενού.

Κατά τους χθεσινούς ελέγχους των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προέκυψε πως η δυναμική των δαπανών στο τέλος του έτους και η ήδη μεγάλη υστέρηση στα έσοδα θα οδηγήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα στην περιοχή των 17,5 δισ. ευρώ ή στο 8,7% του ΑΕΠ, έναντι του εφετινού στόχου για έλλειμμα 14,9 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες υποχρεώσεις για το 2012 προκύπτουν στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, αλλά και στην κάλυψη δαπανών των νοσοκομείων.  Αν και προτεραιότητα για τη κυβέρνηση ήταν η αποφυγή πρόσθετων μέτρων για φέτος αυτό φαίνεται πως δεν θα αποφευχθεί.

Οι επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ματίας Μορς της ΕΕ θα ζητήσουν να εφαρμοστούν στο σύνολό τους τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάρτιο, όπως π.χ. το τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η εξίσωση των φόρων στα καύσιμα, ενώ εκτιμάται πως θα θέσουν και ξανά ζήτημα ειδικών μισθολογίων, καθώς πλέον τα 205 εκατ. ευρώ που έχουν υπολογισθεί ως εξοικονόμηση από την περικοπή των αμοιβών των ένστολων θεωρούνται απαραίτητα για την κάλυψη των δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού ενδεχομένως να μεταθέσουν και την κυβερνητική πρωτοβουλία για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Προς αξιοποίηση θα τεθούν και τα ισοδύναμα μέτρα που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα, όπως μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα, εξοικονομήσεις στην Παιδεία και την Υγεία, κ.α..

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τόσο στη σημερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικα, όσο και στην αυριανή συνάντηση των κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook