Εκπρόσωποι των τεσσάρων Ενώσεων των Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κρήτης είχαν χθες , συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης στα Χανιά, στον οποίο παρέδωσαν υπόμνημα και τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα των αστυνομικών υπαλλήλων του Νησιού και από τον οποίο ζήτησαν λύσεις.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,τα προβλήματα που συζητήθηκαν είναι τα κάτωθι:

1.- Ενίσχυση της αστυνόμευσης με εναέρια μέσα, καθώς αυτήν την περίοδο θα συμβάλουν τα μέγιστα στην πάταξη της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης, συνεπικουρώντας τις επίγειες δυνάμεις.

2.- Διασφάλιση Ωραρίου εργασίας- ημερήσιας ανάπαυσης. Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της καταστρατήγησης του ωραρίου εργασίας και καλέσαμε τον κ. Γενικό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσει την τήρηση του.

3.- Αστυνομικά Κρατητήρια. Στα αστυνομικά κρατητήρια φυλάσσονται πολλές φορές ή καλύτερα «σταβλίζονται» συνήθως υπεράριθμα άτομα (ποινικοί, απελάσεις, αυτόφωρα κ.τ.λ.), τα οποία φρουρούνται από μικρότερο αριθμό Συναδέλφων μας από ό,τι προβλέπεται.
Παρακαλέσαμε για την παρέμβασή του κ. Γενικού αρμοδίως ώστε άμεσα να εξαλειφθεί το παραπάνω φαινόμενο, με τη παροχή δυνατότητας άρνησης παραλαβής κρατουμένων (ποινικών, διοικητικών) από αστυνομικές υπηρεσίες των οποίων τα κρατητήρια είναι πλήρη. Περαιτέρω, προτείναμε να διενεργούνται απολυμάνσεις κάθε μήνα σύμφωνα με το πδ 45/2008 στα αστυνομικά κρατητήρια. Τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας των Αστυνομικών και κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια αποτελούν μείζον ζήτημα με δεδομένα τα πρόσφατα περιστατικά μολυσματικών – μεταδοτικών νοσημάτων που έλαβαν χώρα στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων.

4.- Οχήματα. Σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 4 του πδ 45/2008 που αφορά στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ορίζεται ότι τα υπηρεσιακά οχήματα υποβάλλονται ανά διετία σε τεχνικό περιοδικό έλεγχο. Η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Κρήτη. Προτείναμε την άμεση εφαρμογή της.

5.-Κτιριακό. Ζητήθηκε επιτέλους να λυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα με το να δρομολογηθεί η κατασκευή Αστυνομικού Μεγάρου στο Ρέθυμνο. Τέλος προτείναμε αφενός μεν να εξετασθεί η δυνατότητα μεταφοράς του Α. Τ. Μοιρών και ΤΑΕ Μεσσαράς σε υφιστάμενο κτίριο που ευρίσκεται εντός παλαιού στρατιωτικού στρατοπέδου, μετά φυσικά την αναμόρφωση του, αφετέρου δε να δοθεί ριζική λύση για το πρόβλημα των Υπηρεσιών του Λασιθίου.

7.- Πάρεργα.- Για την εξοικονόμηση αστυνομικού προσωπικού το οποίο θα μπορεί να διατεθεί στην Υπηρεσία του Πολίτη προτείναμε την παρέμβασή του κ. Γενικού: α) προς τις Εισαγγελικές και Δημοτικές Αρχές αντίστοιχα προκειμένου μέρος των επιδόσεων να εκτελούνται από υπαλλήλους του Δήμου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 155 Κ.Π.Δ. και β) Την άμεση εφαρμογή του Ν. 3731/2008 περί αναδιάρθρωση της Δημοτικής Αστυνομίας και ανάληψη των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από αυτήν.

8.- Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών.- Η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Κρήτης είναι απαραίτητη, αποτελεί για εμάς βασικό ζήτημα, στο οποίο θα επανέλθουμε με συγκεκριμένη πρόταση.
Η  συνάντηση των τεσσάρων ενώσεων με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης Υποστράτηγο κ. Εμμανουήλ Παραβολιδάκη ήταν η απαρχή κοινών δράσεων οι οποίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον καθώς τα προβλήματα των αστυνομικών της Κρήτης είναι κοινά και σαν τέτοια οφείλουμε να τα λύσουμε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook