Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ήταν το κεντρικό θέμα την κοινής συνέντευξης της Σάρα Βάγκενκνεχτ, αντιπροέδρου του κόμματος της Αριστεράς και του Μάρκους Σέντερ, υπουργού Οικονομικών στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας, που πραγματοποίησε η κυριακάτικη έκδοση της Bild.

Αν μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί αν εξοφλήσει το χρέος σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, είπε στην Bild ο Μάρκους Σέντερ, υπουργός Οικονομικών στο ομόσπονδο κράτος της Βαυαρίας και προσέθεσε ότι η οικονομική ζημία στη Γερμανία μακροπρόθεσμα είναι πολύ μεγαλύτερη αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ.

Ο κ. Σέντερ σημείωσε ότι «αν μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να εξοφλήσει το χρέος σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη» και εκτίμησε ότι αυτό μάλλον θα γίνει στα τέλη του έτους. Μάλιστα είπε ότι «οι Γερμανοί δεν μπορεί πλέον να είναι ο ταμίας για την Ελλάδα».

Η αντιπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς Σάρα Βάγκεκνεχτ, είπε πως αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ οι αγορές θα ορμήξουν αμέσως στο επόμενο θύμα τους και έτσι η κρίση του ευρώ θα συνεχίζεται και θα κλιμακώνεται. Επίσης, απαντώντας στον κ. Σέντερ δήλωσε ότι «η κυβέρνησή σας, είναι αυτή που έχει κάνει τους Γερμανούς χρηματοδότες. Εάν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ, δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της. Αυτό θα κοστίσει 80 δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία».

Διαβάστε αναλυτικότερα τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης:

Σάρα Βάγκενκνεχτ: Ήταν λάθος που η Ευρώπη προώθησε την χαμηλότερη φορολογία για επιχειρήσεις και τους πλούσιους. Ταυτόχρονα οι Τράπεζες έγιναν αυτόνομος παίκτης, και δεν ρυθμίζονται μέχρι σήμερα, αλλά εκεί είναι επενδεδυμένα τα χρήματα των φορολογουμένων, οδηγώντας τα κράτη σε όλο και μεγαλύτερο χρέος.

Μάρκους Σέντερ: Για το εθνικό χρέος το κάθε κράτος είναι υπεύθυνο. Η Ελλάδα έχει σωρεύσει τεράστιο χρέος για χρόνια, σύρθηκαν έξω από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα, του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Το ευρώ, αυτό καθ΄εαυτό, είναι σωστό και σημαντικό.
Αλλά αν μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να εξοφλήσει το χρέος σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Bild: Μπορεί αυτό να συμβεί μέχρι το τέλος του έτους;

Μάρκους Σέντερ: Σύμφωνα με τις προβλέψεις μου, η Ελλάδα μάλλον θα αποσυρθεί στα τέλη του έτους. Κάθε νέο μέτρο χρηματικής ενίσχυσης, οποιαδήποτε χαλάρωση των περιορισμών θα ήταν ο λάθος δρόμος. Η Αθήνα πρέπει να γίνει ένα παράδειγμα ότι η ζώνη του ευρώ μπορεί επίσης να δείξει τα δόντια της. Οι Γερμανοί δεν μπορεί πλέον να είναι ο ταμίας για την Ελλάδα.

Σάρα Βάγκενκνεχτ: Αλλά η κυβέρνησή σας, κ. Σέντερ, είναι αυτή που έχει κάνει τους Γερμανούς χρηματοδότες. Εάν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ, δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της. Αυτό θα κοστίσει 80 δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία.

Bild: Εάν άφηναν την Ελλάδα να πτωχεύσει πριν από δύο χρόνια, θα είχαν αφαίμαξη των τραπεζών και των hedge funds. Τώρα αιμορραγούν οι φορολογούμενοι.

Μάρκους Σέντερ: Ένσταση!!! Η οικονομική ζημία στη Γερμανία, μακροπρόθεσμα, είναι πολύ μεγαλύτερη αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ. Ένας παλιός κανόνας της ορειβασίας: Αν κάποιος εξαρτάται από το σχοινί σας και είναι έτοιμος να σας παρασύρει στην άβυσσο, δένεις το σχοινί σου όπου χρειάζεσαι. Σε αυτήν την περίοδο είμαστε τώρα. Αν είχαμε κόψει το σχοινί διάσωσης τότε, η Γερμανία μπορεί να κινδύνευε.

Σάρα Βάγκενκνεχτ: Το σχοινί της ζωής δεν εξαρτάται από τους μη προνομιούχους στην Ελλάδα, αλλά από τις τράπεζες. Οι βίαιες πολιτικές λιτότητας για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, έχουν επιδεινώσει δραματικά την οικονομική κρίση. Μία χρήσιμη λύση, θα ήταν ένας υψηλός φόρος ακίνητης περιουσίας για τα ελληνικά ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί. Αλλά όχι μέσω των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και μισθολογικών περικοπών, αλλά από τη φορολόγηση εκατομμυριούχων.

Bild: Oι πλούσιοι δεν πληρώνουν σχεδόν τίποτα στην Ελλάδα. Αυτό είναι εξωφρενικό.

Μάρκους Σέντερ: Η πάλη των τάξεων δεν λειτουργεί. Φορολογικές αυξήσεις δεν έχουν αποφέρει τίποτα στο ταμείο σε μόνιμη βάση. Περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα θα χάνεται, όπως το νερό στην έρημο. Για τα προβλήματα στην Ελλάδα ευθύνονται οι Έλληνες και κανένας άλλος.

Σάρα Βάγκενκνεχτ: Δεν θα υποστηρίζατε σοβαρά ότι οι Ελληνίδες μητέρες που δίνουν τώρα τα παιδιά τους στο χωριό των παιδιών SOS, γιατί δεν μπορούν πλέον να τα ταΐσουν, ευθύνονται για τη δυστυχία τους…

Bild: Πιστεύετε ότι η Ισπανία και η Ιταλία θα έπρεπε να έχουν κάνει άγαλμα στην Ελλάδα;

Μάρκους Σέντερ: Η Ελλάδα είναι φυσικά μια ειδική περίπτωση. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να δούμε τι θα συμβεί εάν Ισπανία και Ιταλία, δεν πληρώσουν τα χρέη τους. Αν οι Έλληνες ξεφύγουν με την τακτική τους, άφεση χρέους χωρίς μεταρρυθμίσεις, τότε ολόκληρο το σύστημα θα καταρρεύσει. Στη συνέχεια θα έχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση μεταφοράς κονδυλίων – ένα απύθμενο πηγάδι.

Σάρα Βάγκενκνεχτ: Εάν οδηγείτε την Ελλάδα έξω από τη ζώνη του ευρώ, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα ορμήσουν αμέσως στο επόμενο θύμα. Η κρίση του ευρώ συνεχίζει να κλιμακώνεται.

Bild: Και τότε, καλή νύχτα για τις γερμανικές εξαγωγές.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook