Ο 54χρονος Marvin Wilson, ο οποίος Wilson είχε κατηγορηθεί για τον θάνατο του 21χρονου Jerry Williams τον Νοέμβριο του 1992 και βρισκόταν στη φυλακή για δεύτερη φορά στη ζωή του, είχε καταδικαστεί πρόσφατα σε θάνατο.

Οι δικηγόροι του υποστήριζαν ότι πρόκειται περί ατόμου με χαμηλό IQ, βασιζόμενοι σε  ψυχολογικό τεστ του 2004 στο οποίο το σκορ του ήταν 61, με παγκόσμιο αποδεκτό μίνιμουμ το 70.

Παρόλο που το 2002, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε πως οι έχοντες χαμηλό δείκτη νοημοσύνης δεν πρέπει να εκτελούνται, άφησε την τελική ευθύνη στην εκάστοτε Πολιτεία.

Το Τέξας, το οποίο είναι η Πολιτεία με τους περισσότερους θανατοποινίτες στις ΗΠΑ και τις πιο πολλές θανατικές ποινές δεν έκανε αποδεκτό ούτε το αίτημα των δικηγόρων του κρατούμενου ούτε ενστερνίστηκε τη θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, με αποτέλεσμα να εκτελέσει με ένεση τον 54χρονο.

Ο Wilson ήταν το έβδομο άτομο που εκτελέσθηκε μέσα στο 2012, στο Τέξας. Πρόκειται να ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες εννέα εκτελέσεις μέσα στους επόμενους μήνες, με μία εξ αυτών να έχει προγραμματισθεί για το τέλος Αυγούστου, αναφέρει το πρακτορείο Associated Press.