Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε την Πέμπτη στην πόλη Χεφέι της ανατολικής Κίνας η δίκη της Γκου Καϊλάι, συζύγου του Μπο Σιλάι, πρώην ανώτατου στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία Βρετανού επιχειρηματία, τον περασμένο Νοέμβριο.

«Ναι, η δίκη άρχισε» δήλωσε η εκπρόσωπος του δικαστηρίου Ζανγκ Μι, σημειώνοντας πως εντός της ημέρας θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για τους ξένους δημοσιογράφους στους οποίους δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, η κατηγορούσα αρχή διαθέτει «αδιάψευστες» αποδείξεις για την ενοχή της Γκου. Όπως προβλέπουν πολλοί ειδικοί, το δικαστήριο θα αποφασίσει την ενοχή της, αλλά δεν θα της επιβάλει την θανατική ποινή.

Η Γκου, γνωστή δικηγόρος, και ο οικιακός βοηθός της, Ζανγκ Σιαοτζούν, κατηγορούνται για προμελετημένη δολοφονία του Βρετανού επιχειρηματία, Νιλ Χέιγουντ, ο θάνατος του οποίου, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε αποδοθεί αρχικά σε καρδιακή προσβολή εξαιτίας κατάχρησης οινοπνευματωδών.

Ο Χέιγουντ δηλητηριάστηκε με κυάνιο τον Νοέμβριο στο ξενοδοχείο που διέμενε στην πόλη Τσονγκτσίνγκ, προπύργιο του Μπο Σιλάι.

Η Γκου και ο γιος της, Μπο Γκουαγκούα, διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον Χέιγουντ μέχρις ότου «ήρθαν σε σύγκρουση λόγω οικονομικών διαφορών».

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η Γκου Καϊλάι διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τον Βρετανό επιχειρηματία.

Η υπόθεση αυτή έβαλε τέλος στην καριέρα του Μπο Σιλάι, του χαρισματικού αλλά αμφιλεγόμενου ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της μεγαλούπολης Τσονγκτσίνγκ της Κίνας, ο οποίος φιλοδοξούσε να γίνει μέλος του στενού πυρήνα της κινεζικής ηγεσίας το επόμενο φθινόπωρο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι έπεσε θύμα πλεκτάνης, προκειμένου να σταματήσουν την πορεία του προς την εξουσία, λίγο καιρό πριν το συνέδριο που θα καθορίσει τη νέα κινεζική ηγεσία.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook