Πάνδημoς ήταν ο εορτασμός στην εκκλησία της Παναγίτσας στο Παρκ Εξτένσιον του Μόντρεαλ, όπου χιλιάδες Έλληνες έσπευσαν να προσκυνήσουν την εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου κατά τον χθεσινό Εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος, προσκεκλημένος του μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτηρίου. Ακόμη τρεις επίσκοποι παρέστησαν στον αρχιερατικό εσπερινό, ενώ όλοι οι ιερείς των ελληνορθόδοξων ναών της πόλης έλαβαν μέρος.

Ο κόσμος πλημμύρισε ασφυκτικά τον ναό, ωθούμενος από την ανάγκη να προσκυνήσει την Παναγιά του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ένα τεράστιο πλήθος ακολούθησε τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας σε κλίμα κατάνυξης και ιερής συγκίνησης.

Οι Έλληνες του Μόντρεαλ σαν μια γροθιά βρέθηκαν στο γιορτασμό της Κοίμησης της Θεομήτορος.

Ο μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, είπε ότι αισθάνεται βαθιά συγκίνηση για την αθρόα προσέλευση των πιστών, επισημαίνοντας ότι η Παναγία συμβολίζει τη μητρότητα, την αγάπη, την προστασία, γι' αυτό και οι ικεσίες στρέφονται προς Εκείνη.

Ο μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος στο κήρυγμά του ανέλυσε τον ρόλο της Παναγίας στην ελληνορθόδοξη θρησκεία και πίστη, ενώ τόνισε ότι εντυπωσιάσθηκε από το πλήθος του κόσμου που προσήλθε στο προσκύνημα της Παναγιάς. Παράλληλα, είπε ότι η ελληνική ομογένεια φαίνεται να κρατεί καλά τη θρησκεία και τις παραδόσεις της στο Καναδά εκείθεν του Ατλαντικού.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο κόσμος ξεχύθηκε στο παραδοσιακό πανηγύρι, που εξελίχθηκε μέχρι αργά πέριξ του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ο ήπιος καιρός υπήρξε σύμμαχος των προεόρτιων της μεγάλης μέρας της Χριστιανοσύνης, που θα κορυφωθεί σήμερα με τη θεία λειτουργία στην Παναγίτσα του Μόντρεαλ.

Σημειωτέον ότι η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται με λαμπρότητα σε όλες τις πόλεις του Καναδά, όπου υπάρχουν ελληνορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια.

(zougla.gr)