Με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ολοκληρώθηκε και επίσημα η συμφωνία συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με τη Siemens, για την οποία η Αριστερά κυρίως, έχει ασκήσει έντονη κριτική.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών κρίνει ότι με την εν λόγω συμφωνία το Δημόσιο επιτυγχάνει σημαντικά οφέλη σε δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας μέσα από θετικές δράσεις και μιας σειράς παροχών.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται συμψηφισμός απαιτήσεων της Siemens έναντι του Δημοσίου, χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων και φορέων, επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Επιπλέον μέσω της συμφωνίας ορίζεται ότι η SIEMENS θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στις Ελληνικές Αρχές, όποτε της ζητηθεί, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη ανάκριση κατά φυσικών προσώπων, που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση. Ακόμη ορίζεται ότι αναλαμβάνει την καταβολή της νομικής δαπάνης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο για την υπόθεση αυτή, αλλά και ότι εντάσσεται για μια περίοδο έως τριών ετών σε πρόγραμμα εταιρικής συμμόρφωσης υπό ένα Επίτροπο που θα διορίσει το ελληνικό Δημόσιο.

Η ενυπόγραφη Συμφωνία, που -όπως τονίζει το ΥΠΟΙΚ- δεν έχει καμία διαφοροποίηση από το σχέδιο «Συμφωνίας», που ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων, θα διαβιβαστεί στη Βουλή για ενημέρωση.

 

in.gr