Συνεχής ενημέρωση

Υποδέχομαι μια φίλη, είπε ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινώντας τις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ελληνικός λαός δεν ζητά χρήματα και χάρες, αλλά την ευκαιρία να σταθεί στα πόδια του».

Συμπλήρωσε δε: «Ο ελληνικός λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι θα διαψευσθούν ότι ποντάρουν στην χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά και στην αποτυχία της Ευρώπης να λύσει την κρίση.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η καγκελάριος εξέφρασε την κατανόησή της για τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και την επιθυμία της να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι ήρθε στην Αθήνα με τη βαθιά πεποίθηση και συνείδηση ότι η χώρα περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο.

«Έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου, ακούσαμε και στο Eurogroup ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και αξίζει τον κόπο να ολοκληρώσει το δρόμο η χώρα. Είναι κοινό μας συμφέρον να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και εντός της Ευρωζώνης».

Η καγκελάριος συμπλήρωσε ότι πέρα από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητο να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και όχι μόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Μέρκελ αναγνώρισε ότι της δόθηκε η ευκαιρία -με την επίσκεψη- να δει από κοντά τι συμβαίνει στην Ελλάδα. «Είναι σημαντικό για εμάς τους Γερμανούς να δούμε τι συμβαίνει και να βρούμε τις λύσεις» εξήγησε.

Στην ίδια ερώτηση, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι με την επίσκεψη «σπάει μια απομόνωση της χώρας και λόγω των δικών μας σφαλμάτων».

Οι αντοχές των Ελλήνων έχουν σχεδόν εξαντληθεί, είπε στη Μέρκελ ο Κ.Παπούλιας

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβησαν πεζή Σαμαράς και Μέρκελ για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο και η κ. Μέρκελ με τον κ. Παπούλια θα έχουν σύντομη συνομιλία.

Παπούλιας: «Η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική, σε μια στιγμή που θα τη ζήσατε κι εσείς, που ο ελληνικός λαός περνά δύσκολες στιγμές. Σχεδόν έχει εξαντλήσει την αντοχή του και βέβαια πρέπει να σκεφτούμε μέτρα που θα δώσουν ελπίδα σε αυτόν το λαό, που υποφέρει. Μιλάω για αναπτυξιακά μέτρα, να καταπολεμήσουμε την ανεργία των νέων, που είμαστε πλέον πρωταγωνιστές, ξεπεράσαμε την Ισπανία, και την ανεργία των γυναικών. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την επίσκεψή σας».

Μέρκελ: «Είναι μεγάλη τιμή που σας επισκέπτομαι. Γνωρίζω ότι η πορεία του ελληνικού λαού είναι πολύ δύσκολη. Ήρθα εδώ με την ιδιότητά μου, ως εταίρος και φίλος της Ελλάδας. Οτιδήποτε μπορούμε, θέλουμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε».

Η άφιξη και υποδοχή της κ. Μερκελ

Λίγα λεπτά μετά τις 14:00 έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στη διαδρομή προς το Μαξίμου συγκεντρωμένοι έξω από το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν πέταξαν μπουκάλια στο αυτοκίνητο που τους μετέφερε. Το αεροσκάφος της κ. Μέρκελ προσγειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 13:30, ενώ στο αεροδρόμιο βρισκόταν ο κ. Σαμαράς για την επίσημη υποδοχή. Ακολούθησε η καθιερωμένη τελετή.

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Την κ. Μέρκελ συνοδεύει στην επίσκεψή της στην Αθήνα ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χ. Φούχτελ, ο οποίος έχει αναλάβει και τη δράση της «Task Force» όσον αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις αλλαγές στη δομή του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Γύρω στις 17:30 η Γερμανίδα καγκελάριος, συνοδευόμενη από τον κ. Σαμαρά, συναντήθηκε μέλη της ελληνογερμανικής κοινότητας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ακολούθως η κ. Μέρκελ θα αναχωρήσει για το αεροδρόμιο, όπου θα πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής για το Βερολίνο.

Συνδικάτα και εργαζόμενοι υποδέχονται στους δρόμους την Άνγκελα Μέρκελ

Ένταση επικράτησε στο Σύνταγμα, καθώς διαδηλωτές έσπρωχναν το φράχτη μπροστά από τη Βουλή. Σε περιορισμένη χρήση χημικών προχώρησε η Αστυνομία.

Το κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι βρίσκονταν σε κλοιό διαδηλωτών και αστυνομικών, καθώς πλήθος κόσμου συμμετέχει στα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται με αφορμή την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Στο Σύνταγμα «χτυπά» η καρδιά των διαδηλώσεων, όπου έχουν συγκεντρωθεί ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ εκεί φτάνει και η πορεία του ΠΑΜΕ. Μικροένταση επικράτησε κα νωρίτερα έξω από τη Βουλή, όταν διαδηλώτες σκαρφάλωσαν στο φράγμα και έβαλαν φωτιά σε ναζιστικές σημαίες. Απροσπέλαστο  το κέντρο της Αθήνας.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε δύο συλλήψεις και δεκάδες προσαγωγές. Τα δύο άτομα που συνελήφθησαν, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, γιατί στην κατοχή τους βρέθηκαν ένα σπρέι πιπεριού και ένα καπνογόνο.

Στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα έφτασε νωρίτερα και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον πρόεδρο του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Die Linke Μπερντ Ρίξινγκερ.

Ένταση επικράτησε νωρίτερα έξω από το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» μεταξύ εργαζομένων που διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους και ΜΑΤ. Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να φτάσουν στη λεωφόρο Μεσογείων και απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ. Στη συνέχεια πέταξαν μπουκάλια με νερό στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Στη γερμανική πρεσβεία έφτασε νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα. Ο πρόεδρος του κόμματος και οι βουλευτές του δεν έγιναν δεκτοί, με αποτέλεσμα να θυροκολλήσουν το ψήφισμά τους και στη συνέχεια να αναχωρήσουν.

Την ίδια ώρα 193 προσαγωγές και 12 συλλήψεις έκανε η αστυνομία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.


in.gr/ protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook