Απόλυτα ικανοποιημένος από τα μηνύματα που έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα εμφανίζεται, σύμφωνα με συνομιλητές του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Θετική αποτίμηση κάνουν και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, μετά την ενημέρωση που παρείχε ο πρωθυπουργός στους Ευ.Βενιζέλο και Φ.Κουβέλη.

Ειδικότερα, ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί πως υπάρχουν πλέον πιο πολλές ελπίδες για την μετέπειτα πορεία της χώρας, με βάση τα όσα συζήτησε με την Άνγκελα Μέρκελ στην κατ\’ ιδίαν συνάντησή τους.

Η επίσκεψη Μέρκελ κρίνεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο επιτυχημένη, καθώς προτάσσεται το επιχείρημα πως παρά το γεγονός ότι επέμεινε στη συνταγή της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στήριξης των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει πλέον ένα ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά της για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και για να κερδίσει την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, παρά βέβαια τη δημόσια επισήμανση της κ. Μέρκελ ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει την τρόικα.

Λίγες ώρες μετά το τέλος της επίσκεψης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου δήλωσε πως η κ. Μέρκελ αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του. «Ήταν ξεκάθαρη, νομίζω, η υποστήριξή της στις προσπάθειες που κάνει αυτή η κυβέρνηση. Αναγνώριση των προσπαθειών που έχουν γίνει, των θυσιών που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε πως και τα μηνύματα από το Eurogroup ήταν θετικά και υπογράμμισε πως «και οι Ευρωπαίοι, αλλά και το ΔΝΤ, αναγνωρίζουν ότι πάμε καλά. Το αν έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, σε σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών εξελίξεων, είναι ένα άλλο ζήτημα. Οι προσπάθειες της Ελλάδας αναγνωρίζονται…».

Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε, ωστόσο, ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα είναι επώδυνα, αλλά εκτίμησε ότι το πακέτο θα κλείσει. «Θα κλείσουν τα μέτρα. Θα περιμένετε να δούμε την τελική μορφή. Ξέρετε πολύ καλά ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, γι` αυτό και οι διαβουλεύσεις έχουν κρατήσει τόσο πολύ. Γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση», τόνισε.
Στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ως πολύ θετικό γεγονός για τη χώρα την επίσκεψη καθαυτή της Γερμανίδας καγκελαρίου, ενώ παρατηρούν ότι έχει τεράστια σημασία η αναγνώριση εκ μέρους της των θυσιών του ελληνικού λαού.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι τώρα πρέπει η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ προωθώντας την υλοποίηση της ολοκληρωμένης συμφωνίας που έχει προτείνει η Ιπποκράτους.

Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης Μέρκελ και στη ΔΗΜΑΡ, που εκτιμά ότι έστειλε μήνυμα στήριξης της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Σημειώνουν, δε, με ικανοποίηση ότι η Ανγκελα Μέρκελ μίλησε για ανάπτυξη.

Στη ΔΗΜΑΡ εκφράστηκε, πάντως, προβληματισμός για το γεγονός ότι για το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη η Ανγκελα Μέρκελ περιορίστηκε να εκφράσει την ευχή και την ελπίδα της.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook