Ένα μυστικό σχέδιο που έχει ως στόχο την πρόκληση μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ έχει καταρτίσει ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Το περιοδικό, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι το σχέδιο στοχεύει στο να διακοπούν οι δια θαλάσσης εξαγωγές πετρελαίου, με στόχο την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη. Δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση του ρεπορτάζ από ανεξάρτητες πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο του Μοχάμαντ Αλί Τζαφάρι, που φέρει τον τίτλο «Βρώμικο Νερό» προβλέπει ότι οι Ιρανοί θα ρίξουν ένα τάνκερ στα βράχια των Στενών, της σημαντικότερης θαλάσσιας οδού μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο από όπου διέρχεται το 40% του δια θαλάσσης εξαγόμενου πετρελαίου στον κόσμο.

«Στόχος είναι να διακοπεί προσωρινά η ναυσιπλοΐα λόγω της ρύπανσης, να τιμωρηθούν οι εχθρικές προς το Ιράν αραβικές χώρες και να αναγκασθεί η Δύση να λάβει μέρος σε μία τεράστια επιχείρηση απορρύπανσης-στο πλαίσιο της οποίας θα διακοπεί η εφαρμογή των κυρώσεων κατά του Ιράν», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Μία επιχείρηση απορρύπανσης δεν είναι δυνατή χωρίς τεχνική βοήθεια από τις ιρανικές αρχές και για τον λόγο αυτόν το εμπάργκο να πρέπει να αρθεί έστω προσωρινά», διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

«Οι ιρανικές εταιρείες, ορισμένες από τις οποίες ανήκουν στους Φρουρούς της Επανάστασης θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις επιχειρήσεις απορρύπανσης», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Το περιοδικό δεν αναφέρει τις πηγές των πληροφοριών του, διευκρινίζει όμως ότι δυτικές υπηρεσίες Πληροφοριών μελετούν το σχέδιο, το οποίο έχει τεθεί προς έγκριση στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.


newsbeast.gr