Την απαλλαγή – με νομοθετική ρύθμιση – των σχολικών μονάδων από την καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να μην στερηθούν το φετινό χειμώνα τη θέρμανση χιλιάδες μαθητές στις σχολικές αίθουσες, ζητά με επιστολή τους προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδη και Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Κ. Αρβανιτόπουλο, ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης.

O κ. Σκουλάκης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου διακοπής της λειτουργίας πολλών σχολικών μονάδων εάν δεν ψηφιστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, αφού, όπως τονίζει, «ήδη αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες (π.χ. γραφική ύλη, ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό, κλπ.)».

«Το Υπουργείο Εσωτερικών επιχορηγεί – μέσω των κεντρικών Αυτοτελών Πόρων – τους Δήμους για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία αυτών. Με δεδομένη ωστόσο την υποχρηματοδότηση των Δήμων, για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, η οποία ξεπερνάει το 60% ετησίως, σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους, λαμβάνουμε – σε καθημερινή βάση – δεκάδες μηνύματα αγωνίας και προβληματισμού από μέλη της σχολικής κοινότητας αλλά και γονείς για τη δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων τη φετινή περίοδο», επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Σκουλάκης.

Και προσθέτει ότι «την ανησυχία αυτή έρχεται να εντείνει και η απόφαση της Κυβέρνησης για εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, γεγονός το οποίο πρόκειται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το φετινό οικονομικό προϋπολογισμό των σχολείων και κατά συνέπεια των Δήμων όλης της χώρας».

«Σας καλούμε όπως εξετάσετε θετικά την παραπάνω πρόταση η οποία θεωρούμε ότι θα τύχει της αμέριστης αποδοχής της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας», καταλήγει στην επιστολή του ο Δήμαρχος Χανίων, την οποία κοινοποιεί επίσης στην κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook