Την αισιοδοξία του ότι θα βρεθούν λύσεις στα οικονομικά προβλήματα και η χώρα θα βγεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από την κρίση εξέφρασε σήμερα απο τα Χανιά ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας  Πειραιώς κ.. Μιχάλης Σάλλας.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Σάλλας αναφερόμενος στο θέμα της απόκτησης της ΑΤΕ είπε ότι πρωταρχικός στόχος ήταν και είναι η προστασία της θέσης όλων των εργαζομένων και η στηριξη του αγροτικού τομέα.

Τάχθηκε υπερ υπέρ των συγχωνεύσεων των τραπεζών έτσι ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες προυποθέσεις για την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τόνισε πως είναι αναγκαία προυπόθεση ώστε να χρηματοδοτηθούν κεφάλαια για ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας

Αναλυτικά ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς κ.Μιχ.Σάλλας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε τα εξής :

Οικονομική κρίση

\”¨Είμαι αισιόδοξος και εαν δεν ήμουν αισιόδοξος δεν θα κατέβαλλα όλες αυτές τις προσπάθειες. Είμαι φανατικός υποστηριχτής της άποψης πως ούτως ή άλλως και παρά τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, λύσεις θα δοθούν και νομίζω ότι η χώρα μας θα βγεί απο την κρίση\”.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών απο την δόση – Στήριξη πραγματικής οικονομίας

\”Το μεγάλο θέμα των ημερών είναι κατα πόσο θα στεφθεί απο επιτυχία το πρόγραμμα το οποίο έχει χαραχτεί για την στήριξη της Ελληνικής οικονομίας. Όλοι προσπαθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Διαφορετικές θέσεις έχουν διατυπωθεί, αλλά όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι υπερ του να μείνει η χώρα στο ευρώ και να στηριχθεί. Για το θέμα του πακέτου που ένα μέρος προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εαν δεν γίνει αυτό, δεν μπορεί ουσιαστικά να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας\”….

\”Παρά την στενότητα που υπάρχει σήμερα ξεκίνησε η καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες. Μόνο απο την τράπεζά μας εκταμιεύτηκαν 966 εκατομ ευρώ, που πήγαν στην πραγματική οικονομία. Στα πλαίσια του δυνατού και των συνθηκών που επικρατούν σήμερα, αυτό που μπορούν να κάνει σήμερα το τραπεζικό σύστημα, το κάνει\”….

\”Το άνοιγμα της κάνουλας των τραπεζών εξαρτάται απο την ρευστότητα. Τράπεζες οι οποίες να έχουν χρήματα και να τα κρατάνε στα μαξιλάρια τους δεν υπάρχουν. Η ρευστότητα υποχρεωτικά δίδεται στην αγορά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και το κάθε σοβαρό τραπεζικό σύστημα αυτό  φροντίζει στα πλαίσια του δυνατού – μην ξεχνάτε πως υπήρξε φυγή κεφαλαίων απο την Ελλάδα που δημιούργησε στενότητα στην αγορά κεφαλαίων. Πιστεύω όμως ότι μια σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης θα ενισχύσει και την ρευστότητα στην αγορά\”.

Συγχωνεύσεις τραπεζών

\”Η ενίσχυση των μεγεθών των τραπεζικών ομίλων, είναι ένας κύκλος σοβαρής συγκέντρωσης που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία στο καταθετικό και επενδυτικό κοινό, αλλά – με την ομαλοποίηση της αγοράς και κάτω απο κάπως καλύτερες συνθήκες που μπορεί να δημιουργηθούν την επόμενη περίοδο – δημιουργεί και καλύτερες προυποθέσεις για την προσέλκυση με μεγαλύτερη άνεση και σε καλύτερη βάση κεφαλαίων απο το εξωτερικό προς επενδυτική αξιοποίηση στην Ελλάδα. Άλλωστε τα μηνύματα αυτής της περιόδου δείχνουν πως κάτι κινείται προς όφελος της αγοράς\”.

Πειραιώς – ΑΤΕ

\”Το θέμα της απορρόφησης της Αγροτικής απο την Πειραιώς έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύσει τις θέσεις των εργαζομένων. Οποιεσδήποτε άλλες λύσεις είχαν μελετηθεί ή προταθεί συνδυάζοντο με απολύσεις εργαζομένων\” είπε, για να συνεχίσει λέγοντας ότι \”πράγματι η δική μας θέση και η επιτυχία του εγχειρήματος ήταν ότι συνδυάστηκε με στήριξη των θέσεων και χωρίς καμία απόλυση απο τους εργαζομένους\”.

Ενυπόθηκα δάνεια αγροτών – ΕΑΣ

\”Στο μέρος που η τράπεζα Πειραιώς πήρε στοιχεία ενεργητικού-παθητικού της Αγροτικής, πολλά απο αυτά έμειναν στο τμήμα που ανήκει στο κράτος και στην διαχείριση του εκκαθαριστού. Ότι έχει να κάνει με προβληματικά θέματα έχει μείνει υπο την δημόσια εκκαθάριση. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να λειτουργήσει το σύστημα, να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στον αγροτικό χώρο και στους Έλληνες αγρότες….Αυτό που εμείς αισθανόμαστε ότι πρέπει να κάνουμε, είναι να αγκαλιάσουμε με καλύτερη και ταχύτερη υποστήριξη τον αγροτικό κόσμο\”.

Δίκτυο καταστημάτων ΑΤΕ

\”Το κάθε κτίριο θα αξιοποιηθεί. Εκείνο που φροντίζουμε είναι να υπάρχει τέτοια δραστηριότητα ούτως ώστε να αξιοποιηθεί όλο το δυναμικό και της πρώην Αγροτικής και της τράπεζας Πειραιώς. Η πρώτη μας έννοια είναι η εξυπηρέτηση των πελατών και η απασχόληση των εργαζομένων,ώστε να μην περισσεύει κανένας στον Όμιλο.Στις περιπτώσεις εκείνες που μπορεί να υπάρχουν στην ίδια γειτονιά τρία καταστήματα, ασφαλώς θα πάμε στην καλύτερη δυνατή λύση, αλλά αυτό θέλει χρόνο και δεν είναι του άμεσου μέλλοντος.\”

Αγροτική Ασφαλιστική

Η Αγροτική Ασφαλιστική είναι μια πολύ σοβαρή και μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία. Ασφαλώς στους βασικούς σκοπούς ενός τραπεζικού ιδρύματος δεν είναι να έχει ασφαλιστικά ιδρύματα και να δεσμεύει κεφάλαια για ασφαλιστικούς σκοπούς, ώστε αυτά τα κεφάλαια να αποδεσμευθούν και να αξιοποιηθούν στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο,υποχρεωτικά περιελήφθη και η Αγροτική ασφαλιστική. Νομίζω ότι θα μας ενδιέφερε στο μέλλον να αξιοποιήσουμε κατα τον καλύτερο τρόπο την εταιρεία και βεβαίως εφόσον υπάρχουν προυποθέσεις, με υγιή και αξιόπιστο τρόπο για τους ασφαλισμένους, εαν υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον απο ένα, επίσης αξιόπιστο ίδρυμα, για την απόκτησή της, είμαστε ανοιχτοί σε μια τέτοια συζήτηση\”.

O πρόεδρος του Ομίλου της τράπεζας Πειραιώς, ξεκίνησε την περιοδεία του στην Κρήτη, απο τα Χανιά, όπου σήμερα το πρωί, επισκέφθηκε καταστήματα της Πειραιώς και της ΑΤΕ και είχε συσκέψεις με στελέχη της τράπεζας, ενώ το βράδυ πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς και επιχειρηματίες της Δυτικής Κήτης.

Αύριο ο κ.Σάλλας  θα συνεχίσει την επίσκεψη του στη Κρήτη,αύριο μεταβαίνοντας στο Ηράκλειο, όπου και εκεί θα έχει ανάλογο πρόγραμμα.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook