Το ΑΕΠ την Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 2% σε ετήσια βάση μια επίδοση καλύτερη από τις προβλέψεις η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των δημόσιων δαπανών.

Η ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο ήταν 1,3%.

Πρόκειται δε για μια επίδοση καλύτερη από τις προβλέψεις και οπωσδήποτε, με δεδομένη την προεκλογική περίοδο, πέρα από την οικονομική έχει και πολιτική σημασία.

Η αύξηση οφείλεται στην αύξηση των ομοσπονδιακών εξόδων και επενδύσεων κατά 9,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και των δαπανών για την άμυνα που αυξήθηκαν κατά 13% στο αντίστοιχο διάστημα.

Η επίδοση μάλιστα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν η ξηρασία –που είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών- δεν μείωνε την αγροτική παραγωγή «ψαλιδίζοντας» 0,4% από την αύξηση του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία έρχονται δέκα ημέρες πριν τις εκλογές και, μαζί με τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση (ήταν κάτω από το 8% τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από το 2009), είναι βέλη στη φαρέτρα του Μπαράκ Ομπάμα που επιδιώκει την επανεκλογή του.

Πάντως η ανεργία, αν και είναι η χαμηλότερη από το 2009, παραμένει λίγο κάτω από το 8% –αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για 20 εκατομμύρια ανθρώπους– ένα ποσοστό που είναι μάλλον μεγάλη για τα αμερικανικά δεδομένα. Η Fed εκτιμά ότι μόνο με ανάπτυξη της τάξης του 2,3-2,5% θα αρχίσει να μειώνεται πραγματικά η ανεργία.

Η οικονομία έχει καταστεί κεντρικό ζήτημα στην προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Μιτ Ρόμνεϊ που έχουν διαφορετικές απόψεις για την επιστροφή σε μία μονιμότερη, εύρωστη ανάπτυξη, τον περιορισμό της ανεργίας και τη μείωση των ελλειμμάτων.

Τα στατιστικά από το υπουργείο καλωσόρισε ο Λευκός Οίκος αλλά η πλευρά του Ρόμνεϊ έδειξε λιγότερο ενθουσιασμένη: «η αργή ανάπτυξη σημαίνει αργή αύξηση θέσεων εργασίας και μειωμένους μισθούς· αυτό είναι το αποτέλεσμα τεσσάρων χρόνων της κυβέρνησης Ομπάμα».

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook