Ο Δήμος Γόρτυνας συνεχίζει με επιτυχία την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου της Κρήτης, για τις δυνατότητες που υπάρχουν στην καλλιέργεια εναλλακτικών ειδών, με τη σκυτάλη αυτή τη φορά να παίρνει το Γερακάρι, όπου πραγματοποιήθηκε μια άκρως επιτυχημένη εκδήλωση.

Η εσπερίδα διοργανώθηκε από κοινού από τους Δήμους Γόρτυνας και Αμαρίου και με την συμμετοχή της Αμάρι Α.Ε. και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γερακαρίου, ενώ το παρόν έδωσαν δεκάδες πολίτες που ήθελαν να ενημερωθούν διεξοδικά για τις εναλλακτικές καλλιέργειες που μπορούν να ευδοκιμήσουν στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Αμαρίου, Στέφανος Σημαντήρας, χαιρέτησε την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει ο Νίκος Σχοιναράκης και ο αντιδήμαρχος Αγροτικού Τομέα του Δήμου Γόρτυνας, Αντώνης Πρινιανάκης, τονίζοντας πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις συμβάλλουν στην ορθή ενημέρωση των καλλιεργητών.

Από την μεριά του ο Αντώνης Πρινιανάκης επισήμανε πως μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του Αγροτικού κόσμου σε Γόρτυνα και Οροπέδιο Λασιθίου, η γεωπονική ομάδα του Δήμου Γόρτυνας, μετά από πρόσκληση του Δήμου Αμαρίου, επισκέφτηκε το Γερακάρι για να ενημερώσει τους τοπικούς παραγωγούς.
 
\”Μαζί με αρκετούς δημότες από τη Γόρτυνα και τον γεωπόνο του Δήμου μας, ταξιδέψαμε μέχρι το Γερακάρι του Δήμου Αμαρίου όπου πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα με θέμα τις Εναλλακτικές Καλλιέργειες, στα πλαίσια της συνεργασία των δύο Δήμων στον Αγροτικό τομέα.

Τόσο εγώ όσο κι κ. Σημαντήρας τονίσαμε την ανάγκη επιστροφής των πολιτών στην ύπαιθρο και της ενασχόλησης τους με τη γεωργία, ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.

Αναφερθήκαμε παράλληλα στην ανάγκη για διαδημοτικές συνεργασίες στον Αγροτικό τομέα ώστε να δημιουργηθούν ισχυροί πυρήνες παραγωγών με κοινά ενδιαφέροντα\” ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Γόρτυνας.

Να σημειωθεί πως οι εκπρόσωποι των Δήμων Γόρτυνας και Αμαρίου, συμφώνησαν να βρίσκονται σε διαρκή επαφή και σε περίπτωση που οι δημότες τους επιθυμούν να συνεργαστούν, οι δημοτικές αρχές να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν αυτή τη προσπάθεια.

Κατόπιν πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γερακαρίου κ. Φοίβος Ξέκαλος, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή του Συνεταιρισμού Γερακαρίου και αναφέρθηκε στο Γερακαριανό κεράσι, που ήταν περιζήτητο στην αγορά της Κρήτης.

Όπως επισήμανε πρέπει ο Συνεταιρισμός να επιστρέψει στην αρχική του δραστηριότητα με ποιοτικά κεράσια και σύγχρονους τρόπους καλλιέργειας.

Ο Τεχνολόγος Γεωπόνος του Δήμου Γόρτυνας, Νεκτάριος Πομποδάκης, ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, παρουσίασε σύγχρονες μεθόδους στην καλλιέργεια της κερασιάς, αλλά και της φασολιάς, η οποία επίσης καλλιεργείται στη συγκεκριμένη περιοχή με μεγάλη επιτυχία, την περίοδο του καλοκαιριού.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη βολβοπαραγωγή ανθοκομικών ειδών και στην αξιοποίηση της αυτοφυούς τουλίπα στην περιοχή Γιούς Κάμπος.

Η εσπερίδα έκλεισε με δείπνο σε ταβέρνα της περιοχής όπου συζητήθηκαν τα συμπεράσματα της εκδήλωσης.

Πάντως, όπως διαφάνηκε από τις προθέσεις των δημοτών, η ανάγκη για συνεργασία θα οδηγήσει και σε μελλοντικές διαδημοτικές εκδηλώσεις, μεταξύ των Δήμων Γόρτυνας και Αμαρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook