Απέρριψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης τις αιτιάσεις περί «υπεραισιόδοξων προβλέψεων του Προϋπολογισμού», υπογραμμίζοντας παράλληλα, την ανάγκη «συντονισμένης προσπάθειας και αλλαγής στη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να μην χαθεί αυτή η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα».

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2013, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, είπε πως «στις προβλέψεις για τα έσοδα, οι πρωτογενείς και δευτερογενείς επιπτώσεις της ύφεσης και της προσπάθειας για την εξυγίανση των οικονομικών, έχουν ληφθεί υπόψη. Στις κατηγορίες αυτές, οι εκτιμήσεις μας είναι συντηρητικές και ως εκ τούτου ρεαλιστικές. Οι φόροι παρελθόντων ετών εμφανίζονται αυξημένοι καθώς εισπράττονται ΦΑΠ και ΕΤΑΚ, ενώ αποδίδει καρπούς η εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων».

Αναφερόμενος ειδικότερα στα φορολογικά, σημείωσε πως «το 2013 θα είναι το έτος πρώτης εφαρμογής νέου κώδικα απεικόνισης συναλλαγών σε αντικατάσταση του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων εφαρμογής νέου πλαισίου τήρησης βιβλίων, με τριάντα λιγότερα άρθρα. Παράλληλα, θα συσταθεί επιτροπή να μελετήσει το επόμενο βήμα, με ακόμα περαιτέρω απλοποίηση. Έχουμε το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με ελάφρυνση των κατώτερων εισοδημάτων. Το νέο καθεστώς για τα εισοδήματα του 2013, που θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε και σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών. Έχουμε βελτιωμένο πλαίσιο για φορολογικές ποινές, ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων με βάση τη δίκαιη κατανομή φορολογικού βάρους, πρόγραμμα αναδιοργάνωσης φορολογικής διοίκησης με σκοπό την ταξινόμηση, σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής» ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης και συμπλήρωσε:

«Με βάση τα παραπάνω, η εκτέλεση του Προϋπολογισμού το 2013, στηρίζεται σε μια σειρά από αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που είναι τεράστιας σημασίας για το μέλλον. Οι αλλαγές αυτές, δίνουν ασφάλεια και αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο για σταθερότητα στα έσοδα. Όμως το κρίσιμο στοίχημα, είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις σε έργα που έχουν σταματήσει, σε έργα του ΕΣΠΑ, με έμφαση στην ενίσχυση παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει, αν στοχευμένα επιλεγούν δραστηριότητες στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, την εκμετάλλευση του υπεδάφους, τις καινοτομίες. Χρειάζεται όμως συντονισμένη προσπάθεια και μια μεγάλη αλλαγή στη δημόσια διοίκηση, για να μη χαθεί η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα» ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης.

 

naftemporiki.gr