Τελευταία ενημέρωση : 16:35

Την άμεση αντίδραση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κρήτη προκάλεσαν οι καταγγελίες του 29χρονου Νεοζηλανδού Joel Stirling, στην εφημερίδα New Zeland Herald (δείτε εδώ),  ότι ενώ έκανε διακοπές στο νησί και συγκεκριμένα στα Χανιά αστυνομικοί τον απήγαγαν, τον κακοποίησαν και στη συνέχεια τον... λήστεψαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

• καμία Αστυνομική Υπηρεσία της Κρήτης δεν έχει επιληφθεί περιστατικού ή συμβάντος που να σχετίζεται με τον καταγγέλλοντα ενώ

• αλλοδαπός, με τα στοιχεία ταυτότητας του καταγγέλλοντα, προσήχθη την 21 Οκτωβρίου 2012 στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Το ιστορικό της προσαγωγής αναφέρει ότι ο νεαρός, σε κατάσταση μέθης, φωνασκούσε σε μπαρ στο χώρο του λιμανιού και μετά από διαμαρτυρία του ιδιοκτήτη προσήχθη από λιμενικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 29χρονος Νεοζηλανδός παρέμεινε στο χώρο κράτησης το Λιμεναρχείου για περίπου 3 ώρες και έπειτα αφέθηκε ελεύθερος.

Η καταγγελία του 29χρονου

Υπενθυμίζεται ότι ο Joel Stirling ισχυρίζεται πως ενώ έκανε διακοπές με δύο φίλους του και γνωρίστηκε με έναν ντόπιο, σε εστιατόριο της πόλης των Χανίων  ήρθε αντιμέτωπος με δύο ένστολους, οι οποίοι τον έδεσαν με χειροπέδες, τον έσπρωξαν μέσα σε ένα αυτοκίνητο και του έβαλαν ένα τσουβάλι στο κεφάλι.

Στο τμήμα ακολούθησε ξυλοδαρμός ενώ αστυνομικοί του πήραν το πορτοφόλι, στο οποίο είχε μέσα 200 δολάρια.

«Γρήγορα εξελίχθηκε σε μία πολύ σοβαρή κατάσταση», αναφέρει στις δηλώσεις του. «Άρχισαν να μου ρίχνουν μπουνιές. Νομίζω ότι χτυπήθηκα στο πρόσωπο με ένα γκλομπ. Ήταν πολύ απειλητικοί. Έλεγαν συνέχεια "κανείς δε θα σε σώσει, δε θα φύγεις από εδώ ζωντανός". Δε μου έλεγαν γιατί με συνέλαβαν ή τι είχα κάνει».

Όπως ισχυρίζετα ο 29χρονος βρέθηκε μόνος σε ένα μικροσκοπικό κελί και κατάφερε με το κινητό του τηλέφωνο να επικοινωνήσει με τους γονείς του, οι οποίοι και ενημέρωσαν τις τοπικές Αρχές και με τη σειρά της ενημερώθηκε και η Interpol.

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Μανόλης Παραβολιδάκης έσπευσε να εξετάσει το θέμα για το οποίο ενημερώθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδιας.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας “The New Zealand Herald’’ (αναδημοσιεύεται σε ξένα και εγχώρια ηλεκτρονικά Μέσα), που αφορά καταγγελία 29χρονου αλλοδαπού υπηκόου Νέας Ζηλανδίας, για αξιόποινες πράξεις σε βάρος του από αστυνομικούς στα Χανιά της Κρήτης, ανακοινώνεται ότι από την έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψαν τα ακόλουθα :

• καμία Αστυνομική Υπηρεσία της Κρήτης δεν έχει επιληφθεί περιστατικού ή συμβάντος που να σχετίζεται με τον καταγγέλλοντα,
• αλλοδαπός, με τα στοιχεία ταυτότητας του καταγγέλλοντα, προσήχθη την 21 Οκτωβρίου 2012 στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Απάντηση απο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής


Επίσης και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται το τι ακριβώς σημειώθηκε-κατά το υπουργείο- με τον 29χρονο Νεοζηλανδό.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει:

"Απάντηση σε δημοσίευμα

 
Σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «TheNewZealandHerald» (αναδημοσιεύεται σε ξένα και εγχώρια ηλεκτρονικά μέσα) αφενός και σχετικής από 06-11-2012 ανακοίνωσης του Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. αφετέρου, που αφορά καταγγελία 29χρονου αλλοδαπού υπηκόου Νέας Ζηλανδίας, για αξιόποινες πράξεις σε βάρος του από αστυνομικούς στα Χανιά της Κρήτης, ανακοινώνεται ότι από την έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψαν τα ακόλουθα:

Πρώτες πρωινές ώρες (02:10) της 21-10-2012, η Λιμενική Αρχή Χανίων ενημερώθηκε από ιδιοκτήτη καταστήματος που βρίσκεται στον ενετικό λιμένα Χανίων, για περιστατικό παρενόχλησης θαμώνων από αλλοδαπό υπήκοο Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, τα οποία παρέλαβαν τον ανωτέρω και τον οδήγησαν στο λιμενικό κατάστημα. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε για ταυτοποίηση στοιχείων, ο ανωτέρω αρνήθηκε την επίδειξη σχετικών εγγράφων, γνωρίζοντας μόνο ότι είναι υπήκοος Νέας Ζηλανδίας. Κατά τη διενέργεια σωματικής έρευνας που υπεβλήθη βρέθηκαν ένα πορτοφόλι με 130 ευρώ, διαφημιστικές κάρτες καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.

Επειδή από την ανωτέρω έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία για τη ταυτότητα του και καθόσον δήλωνε υπήκοος Νέας Ζηλανδίας, η Λιμενική Αρχή Χανίων επικοινώνησε άμεσα με το Πρόξενο Νέας Ζηλανδίας τον οποίο ενημέρωσε για το συμβάν και στη συνέχεια ακολούθησε κατ΄ιδίαν τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προαναφερόμενου αλλοδαπού και του πρόξενου,  προκειμένου πειστεί αυτός να γνωρίσει τα στοιχεία του και τη διεύθυνση διαμονής του στα στελέχη του Λιμεναρχείου Χανίων. Ο εν λόγω αλλοδαπός δεν επείσθη και ούτε επίσης αναγνώρισε  ως πρόξενο της χώρας του στην Ελλάδα τον κ. Κουτσιλίνη.

Εν συνεχεία προσήλθαν στο Κ. Λ/Χ Χανίων ο συνιδιοκτήτης και ένας σερβιτόρος του καταστήματος όπου έλαβε χώρα το συμβάν και κατέθεσαν ενόρκως για αυτό και παράλληλα συντάχθηκε έκθεση προστατευτικής φύλαξης. Ο συνιδιοκτήτης δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του αλλοδαπού. Ενημερώθηκε εκ νέου

ο πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας για τα αναφερόμενα και δήλωσε ότι αν ήταν δυνατόν και εφόσον δεν υπήρχε έγκληση κατά του αλλοδαπού να αφεθεί ελεύθερος μόλις συνερχόταν από την επήρεια του αλκοόλ.

Πράγματι περί ώρα 04:20  και αφού είχε παρέλθει η επήρεια του αλκοόλ απεχώρησε από τη Λιμενική Αρχή αφού του παραδόθηκαν όλα τα προσωπικά του είδη  και τα χρήματα."