Ο τεράστιος ηλιακός δίσκος χάνεται κουρασμένος πίσω από τα εκατοντάδες φοινικόδεντρα του Λούξορ, που βαμμένο από τις τελευταίες ακτίνες του ήλιου, μοιάζει να έχει κυριολεκτικά πιάσει φωτιά. Στην υπαίθρια αγορά του Ασουάν, τα χρώματα και τα αρώματα του αραβικού παζαριού μονοπωλούν το ενδιαφέρον του δυτικού επισκέπτη. Παραδοσιακές φελούκες πλέουν στα αργόσυρτα νερά του Νείλου, μεταφέροντας επιβάτες και αγαθά στον προορισμό τους. Γραφικά πλινθόκτιστα χωριά, κτισμένα δίπλα στις εύφορες όχθες του θεούποταμού, βιώνουν στους ρυθμούς μιας γαλήνιας και απόμακρης πραγματικότητας αλλοτινών εποχών.

Οι σαγηνευτικές παραστάσεις της τοπικής καθημερινότητας δεν έχουν τελειωμό – είναι αναρίθμητες. Στις παραποτάμιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι αγρότες με τη συγκομιδή της σοδειάς εξαργυρώνουν τον μόχθο μιας ολόκληρης χρονιάς και μετουσιώνονται σε ταπεινούς προσκυνητές του υδάτινου θεού, που ανέθρεψε αμέτρητες γενιές Αιγυπτίων. Κάτω από τον λαμπρό ήλιο, ημίγυμνα παιδιά πλατσουρίζουν στα νερά του ποταμού, κοντά σε μαντιλοφορεμένες νοικοκυρές που πλένουν μαγειρικά σκεύη και ρούχα. Δίπλα ακριβώς στις όχθες του Νείλου, πομπώδεις φαραωνικοί ναοί κτισμένοι στην κεχριμπαρένια άμμο της ερήμου διδάσκουν στον επισκέπτη την τοπική Ιστορία, που βρίσκεται χαραγμένη πάνω στις τεράστιες πέτρες που τους συνθέτουν.

\"Η

Η Λεωφόρος των Σφιγγών στον ναό του Λούξορ

Ταξιδέψτε στη Νότια Αίγυπτο και βουτήξτε μέσα σε μια θάλασσα αναρίθμητων εικόνων και αντιθέσεων, οι οποίες, αντλώντας χρώματα από την παλέτα του ουράνιου τόξου, μπορούν να αποτελέσουν μοναδικά θέματα για πίνακες ζωγραφικής, με βασικό ντεκόρ τον Νείλο. Στις όχθες του «ξεκουράζονται» δύο από τα σημαντικότερα κέντρα της αρχαίας Αιγύπτου, το Λούξορ και το Ασουάν, δυο πόλεις-σταθμοί σ\’ ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στον χρόνο.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟ ΣΤΟΝ ΝΕΙΛΟ
Ο ιδανικότερος τρόπος για να τρόπο εξερευνήσετε τη Νό Αίγυπτο είναι Νότια ξ ή μια κρουαζιέρα στον Νείλο. Ολα τα κρουαζιερόπλοια εκτελούν τη διαδρομή Λούξορ-Aσουάν, ξεκινώντας είτε από τη μια πόλη, είτε από την άλλη. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.nile-cruise-egypt. com και www.jolleys.com.

ΘΗΒΕΣ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

O ΜΥΘΙΚΟΣ ΝΕΙΛΟΣ, ο μεγαλύτερος ποταμός του κόσμου (6.471 χλμ.), χιλιετίες τώρα χαρίζει ζωή και ευημερία στην Αίγυπτο, διακόπτοντας τη νεκρή απεραντοσύνη της ερήμου Σαχάρας. Ταυτόχρονα, ο διαχρονικός θεός της Αιγύπτου αποτελεί μια υδάτινη λεωφόρο Ιστορίας που ενώνει το Λούξορ με το Ασουάν. Για περισσότερους από πέντε αιώνες, το Λούξορ (670 χλμ. νότια του Καΐρου) υπήρξε πρωτεύουσα της αρχαίας Αιγύπτου, αποτελώντας το σύμβολο δύναμης και αίγλης των Φαραώ. Οι ομηρικές Θήβες, που θεωρούνται σήμερα το μεγαλύτερο υπαίθριο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου (εδώ βρίσκεται συγκεντρωμένο το ένα τρίτο των αρχαιοτήτων παγκοσμίως), απλώνονται και στις δύο όχθες του Νείλου.

\"

Παραδοσιακή φελούκα διασχίζει τον Νείλο στο ύψος του Ασουάν.

Για τους ντόπιους, η ανατολική όχθη -η σύγχρονη πόλη- είναι η όχθη των Ζωντανών, ενώ η δυτική όχθη -η φαραωνική Κοιλάδα των Βασιλέων- η όχθη των Νεκρών! Στην ανατολική όχθη, δύο γιγάντια συγκροτήματα ναών, με υπόστυλες μεγαλοπρεπείς αίθουσες και ανάγλυφα ιερογλυφικά σχέδια, διηγούνται ιστορίες του μακρινού φαραωνικού παρελθόντος. Στον αρχαιολογικό χώρο του συγκροτήματος Καρνάκ, ο λαμπρός ναός του Αμμωνα Ρα αντιπροσωπεύει ένα από τα σημαντικότερα μέρη λατρείας του αρχαίου κόσμου, ενώ το τεράστιο μέγεθός του καταδεικνύει το μεγαλείο των φαραωνικών κατασκευών. Σε κοντινή απόσταση από το Καρνάκ βρίσκεται ο ναός του Λούξορ, που ξεκίνησε να χτίζεται από τον Φαραώ Αμενχοτέπ Γ΄ (περίπου το 1365 π.Χ.) και ολοκληρώθηκε από τον Φαραώ Τουταγχαμών. Η εξαιρετική κατάσταση στην οποία διασώζεται σήμερα οφείλεται στην άμμο της ερήμου που τον σκέπαζε μέχρι το 1885, όταν τον ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΑΩ

\"Στα

Στα νερά του Νείλου.

H ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ, η όχθη της δύσης του ηλίου και των Νεκρών, δικαιώνει απόλυτα τον ορισμό του Λούξορ ως Νεκρόπολη των Θηβών. Στον χώρο κυριαρχεί η περίφημη Κοιλάδα των Βασιλέων, η σημαντικότερη νεκρόπολη της αρχαίας Αιγύπτου. Μετά από πολύχρονες έρευνες που ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα, οι αρχαιολόγοι-αιγυπτιολόγοι έχουν φέρει στο φως περίπου 62 υπόγειους τάφουςτύμβους και μαυσωλεία των βασιλέων της 18ης-19ης Δυναστείας – μόνο οι δέκα είναι επισκέψιμοι. Γεμάτοι σπάνια ευρήματα (που εκτίθενται στο Μουσείο του Καΐρου), όλοι σχεδόν οι τάφοι των Βασιλέων έχουν στο εσωτερικό τους πολύχρωμες τοιχογραφίες με θέματα από τη «Βίβλο των Νεκρών» των αρχαίων Αιγυπτίων. Ο τάφος του Τουταγχαμών, που χρονολογείται από το 1352 π.Χ. και ανακαλύφθηκε το 1922 από τον αρχαιολόγο Howard Carter, είναι ο διασημότερος τάφος στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Ηταν από τους ελάχιστους βασιλικούς τάφους που δεν είχε συληθεί, γι\’ αυτό κι ήταν πλούσιος σε κτερίσματα και προσωπικά αντικείμενα του νεαρού Φαραώ.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι τάφοι των Φαραώ Μερνεφθά, Τούθμωση Γ΄ και Ραμσή ΣΤ΄. Στην κοντινή Κοιλάδα των Βασιλισσών, αντίθετα, έχουν ανασκαφεί περίπου 80 τάφοι γυναικών και παιδιών, από τους οποίους μόνο οι πέντε είναι επισκέψιμοι. Σημείο αναφοράς αποτελεί εδώ ο τάφος της βασίλισσας Νεφερτάρη, με τις καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες του. Για πολλούς, ο ναός της Χατσεψούτ (Deir al-Bahri) θεωρείται το κόσμημα της δυτικής όχθης. Κτισμένος μέσα σ\’ ένα βραχώδες σεληνιακό τοπίο, ο λιτός συμμετρικός ναός εκτείνεται σε τρία επίπεδα και ήταν αφιερωμένος στη θεά της αγάπης Αθώρ. Ο ναός της Χατσεψούτ ανακαλύφθηκε το 1743, αλλά οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν μόλις το 1893. Η περιήγηση στη δυτική όχθη ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο μνημειώδες Ραμσείο (τον ταφικό ναό του Ραμσή Α΄) και στους Κολοσσούς του Μέμνονα, δύο τεράστια πέτρινα αγάλματα ύψους 18 μ., που στέκουν στην είσοδο του νεκρικού ναού του Φαραώ Αμενχοτέπ Γ΄.

\"

Ο ναός του Καρνάκ εντυπωσιάζει με τη μνημειώδη αρχιτεκτονική του.

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

AΠΛΩΜΕΝΟ στην ανατολική όχθη του Νείλου, το Ασουάν (920 χλμ. νότια του Καΐρου) απολαμβάνει μια ιδιαίτερα προνομιακή θέση πάνω στον αφρικανικό ποταμό. Η πιο ηλιόλουστη πόλη της Αιγύπτου βρίσκεται στο βόρειο άκρο του πρώτου καταρράκτη που σχηματίζει ο Νείλος μετά το φράγμα του Ασουάν, ενώ στα ταραγμένα νερά του ποταμού ξεπροβάλλουν μικρές σμαραγδένιες νησίδες με φοινικόδενδρα και τροπικά φυτά. Επιβιβαστείτε σε μια παραδοσιακή φελούκα και επισκεφθείτε αρχικά το νησάκι Ελεφαντίνη, που χρωστάει την ονομασία του στο εμπόριο ελεφαντόδοντου που διεξαγόταν εδώ κατά την αρχαιότητα. Στην Ελεφαντίνη, εκτός από το Νειλόμετρο (χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο και μετρούσε τη στάθμη του ποταμού) και τα ίχνη της αρχαίας πόλης, υπάρχουν επίσης τα απομεινάρια ναών που έχτισε η βασίλισσα Χατσεψούτ.

\"Στο

Στο εσωτερικό του ναού του Λούξορ.

Σειρά έχει κατόπιν το κοντινό νησί Kitchener, γνωστό κι ως «Βοτανικός Κήπος του Ασουάν», με εκατοντάδες είδη τροπικής και υποτροπικής χλωρίδας από την Αφρική και την Ασία. Αποβιβαστείτε επίσης στο νησάκι Philae και ξεναγηθείτε στο εντυπωσιακό ελληνορωμαϊκό συγκρότημα ναών Temple of Philae, που μεταφέρθηκαν εδώ σε κομμάτια και συναρμολογήθηκαν ξανά – παρόμοια τεχνική μεταφοράς και επανατοποθέτησης εφαρμόστηκε και για τον ναό του Abu Simbel. Η επίσκεψη στον ημιτελή Οβελίσκο και στο κοντινό φράγμα του Ασουάν είναι επιβεβλημένη, όπως και η βόλτα στην υπαίθρια αγορά (σουκς) της πόλης. Στα στενά σοκάκια του παζαριού, τα χρώματα και η ποικιλία των ετερόκλιτων εμπορευμάτων, η ζωντάνια του πλήθους και οι επιτήδειοι χειρώνακτες κάνουν τους δείκτες του χρόνου να γυρίζουν αντίστροφα.

Ο ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ABU SIMBEL

\"

Χαρακτηριστική τοιχογραφία από το ναό του Καρνάκ.

Από το Ασουάν μπορείτε να πάτε οδικώς ή αεροπορικώς στο Abu Simbel (230 χλμ. νότια), για να δείτε τον ομώνυμο ναό με τα κολοσσιαία αγάλματα του Φαραώ Ραμσή Β΄ και της γυναίκας του Νεφερτάρη. Ο τεράστιος ναός ήταν έτσι σχεδιασμένος ώστε δύο φορές τον χρόνο (20 Φεβρουαρίου και 20 Οκτωβρίου), οι ηλιαχτίδες να εισχωρούν στο βάθος του ναού και να φωτίζουν την τοιχογραφία του Φαραώ. Οταν στη δεκαετία του \’60 ξεκίνησε η κατασκευή του φράγματος στο Ασουάν, ο ναός Abu Simbel τεμαχίστηκε, μεταφέρθηκε και συναρμολογήθηκε ξανά σε νέα παρόχθια τοποθεσία, για να μη βυθιστεί κάτω από τα νερά της τεχνητής λίμνης Nasser που θα δημιουργούνταν. Το πρωτόγνωρο εγχείρημα της μεταφοράς και της επανατοποθέτησης έγινε υπό την εποπτεία της UNESCO και στέφθηκε με επιτυχία, ενώ ο προσανατολισμός του ναού σε σχέση με τον ήλιο παρέμεινε ο ίδιος.

ΔΙΑΜΟΝΗ

ΛΟΥΞΟΡ

\"Πλέοντας

Πλέοντας στα ασάλευτα νερά του θεούΝείλου.

Για τη διαμονή σας στο Λούξορ προτείνονται τα ξενοδοχεία «SHERATON LUXOR RESORT» (0020 95 2374544, www.starwoodhotels.com/sheraton), «MOEVENPICK JOLIE VILLE» (0020 95 2374855, www.moevenpick-hotels.com), «SOFITEL OLD WINTER PALACE» (0020 95 371194, www.sofitel.com), «AMON HOTEL» (0020 95 2310912, www.amon-hotelluxor.com), «SOFITEL KARNAK» (0020 95 2378020, www.sofitel.com) και «ALFAYROUZ HOTEL» (0020 95 2312709, www.elfayrouz.com).

ΑΣΟΥΑΝ Στο Ασουάν συστήνονται τα ξενοδοχεία «PYRAMISA ISIS ISLAND» (0020 97 317400, www.pyramisaegypt.com), «SOFITEL OLD CATARACT» (0020 97 316000, www.sofitel.com), «PHILAE HOTEL» (0020 97 2312090, www.philaehotel.com), «MOEVENPICK ELEPHANTINE ISLAND RESORT» (0020 97 314666, www.movenpickhotels.com) και «BASMA HOTEL» (0020 97 2310901, www.basmahoel.com).

\"

Ο ναός της Χατσεψούτ (Deir al-Bahri) θεωρείται το κόσμημα της δυτικής όχθης.

ΦΑΓΗΤΟ
Πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό, μη βάζετε παγάκια στο ποτό ή τον χυμό σας (εκτός αν έχουν γίνει με μεταλλικό νερό) και αποφεύγετε τις ωμές σαλάτες και τα ακαθάριστα φρούτα. Η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται για τους ντόπιους μουσουλμάνους και μόνο στα μπαρ των πεντάστερων ξενοδοχείων μπορείτε να ξενυχτήσετε μ\’ ένα ποτήρι αλκοόλ στο χέρι. Στο Λούξορ συστήνονται τα εστιατόρια των ξενοδοχείων «SOFITEL OLD WINTER» και «MOEVENPICK JOLIE VILLE», καθώς και τα εστιατόρια: «SOFRA», «DAWAR AL-UMDA RESTAURANT», «1886 RESTAURANT» και «KEBABGY».

\"

Ντόπιοι μπροστά στην είσοδο του ναού της Χατσεψούτ.

FAST INFO

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Για τους Ελληνες πολίτες απαιτείται η έκδοση βίζας για την είσοδο στην Αίγυπτο. Βίζα μπορείτε να πάρετε από την πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα (Λεωφόρος Β. Σοφίας 3, Αθήνα, τηλ. 210 3618612, 210 3621905, e-mail: [email protected]. , www.mfa.gov.eg. Το διαβατήριό σας πρέπει να έχει εξάμηνη ισχύ και απαιτείται χρονικό διάστημα 5-7 ημερών για την έκδοση βίζας.

\"Ενα

Ενα από τα γραφικά ποραποτάμια χωριά του Νείλου, κοντά στο Ασουάν.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ
Η καλύτερη εποχή για να βρεθείτε στον αιγυπτιακό νότο είναι από τα μέσα φθινοπώρου μέχρι και τα τέλη Απριλίου. Ο υδράργυρος κινείται τότε σε ευχάριστα επίπεδα (18-25°C) και η ατμόσφαιρα είναι αρκετά καθαρή. Το καλοκαίρι, αντίθετα, ο υδράργυρος ξεπερνά τους 40-42°C.

Κείμενο-φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης

\"Ντόπιες    
Ντόπιες στην αγορά του Ασουάν.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook