Αυστηρότερους ποινικούς κανόνες για την πρόληψη της παραχάραξης κερμάτων ευρώ ζητά από τα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την αύξηση του αριθμού των κίβδηλων κερμάτων που εντοπίστηκαν το 2012.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, ο αριθμός των κίβδηλων κερμάτων ευρώ που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία αυξήθηκε κατά 17%, δηλαδή από 157.000 κέρματα το 2011 σε 184.000 κέρματα το 2012.

Με 16,5 δισεκατομμύρια γνήσια κέρματα ευρώ που κυκλοφορούν σήμερα, η αναλογία κίβδηλων κερμάτων ευρώ είναι 1 ανά 100.000 γνήσια κέρματα. Τα κέρματα των 2 ευρώ είναι εκείνα που πλήττονται περισσότερο από αυτή την εγκληματική δραστηριότητα. Από το σύνολο των εντοπιζόμενων κίβδηλων κερμάτων σχεδόν 2 στα 3 είναι κέρματα των 2 ευρώ.

Όσον αφορά την παραχάραξη χαρτονομισμάτων ευρώ, το 2012 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περίπου 531 000 χαρτονομίσματα, σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία της ΕΚΤ, η οποία είναι αρμόδια για την προστασία των χαρτονομισμάτων από την παραχάραξη.

Τα μέτρα πρόληψης, όπως η νομοθεσία, οι τεχνικές αναλύσεις, ο συντονισμός της επιβολής του νόμου και η δικαστική συνεργασία έχουν δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να σημειώσουν πρόοδο όσον αφορά την αφαίρεση των κίβδηλων κερμάτων ευρώ από την κυκλοφορία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, πρέπει να ενισχυθούν οι τρέχοντες ποινικοί κανόνες ώστε να βελτιωθεί η πρόληψη, η διερεύνηση και η επιβολή κυρώσεων για την παραχάραξη του ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ, δεδομένου ότι στα κράτη μέλη ισχύουν αποκλίνοντες κανόνες και αποκλίνοντα επίπεδα προστασίας.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook