Ακριβώς 55 χρόνια μετά την ίδρυσή του, τον Οκτώβριο του 1958, ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) γυρνά σελίδα και από δημόσιο έλεγχο περνά σε ιδιώτες.

Το πρωί της Παρασκευής, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή η επενδυτική εταιρεία Emma Delta απέκτησε το 33% του ΟΠΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ και θα καταβάλει άμεσα 622 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό τίμημα ανέρχεται στα 652 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ να καταβάλλονται σε 10 ετήσιες δόσεις.

Ειδικότερα, πέρασαν τρία πακέτα (29.240.000 τεμάχια, 30.101.000 τεμάχια, 46.020.000 τεμάχια) προς 5,91 ευρώ ανά μετοχή.

Επίσης, ορίστηκε και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού. Από τα 11 μέλη του υφιστάμενου ΔΣ μόνο ο Σπύρος Φωκάς, το δεξί χέρι του Δημήτρη Μελισσανίδη, παρέμεινε στη θέση του. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο Τσέχος Καμίλ Ζίγκλερ, ενώ θέσεις στο ΔΣ έλαβαν οι Γιώργος Μελισσανίδης και Χρήστος Κοπελούζος.

Η Εmma Delta πρόσφατα ολοκλήρωσε δύο σειρές ομολογιακών δανείων 250 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ με μεσοσταθμικό επιτόκιο 9,8%.

Δηλαδή, από το τίμημα των 622 εκατ. ευρώ τα 400 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν μέσω δανεισμού και τα υπόλοιπα 222 εκατ. ευρώ από τους ίδιους τους μετόχους της Emma Delta (Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιώργος Μελισσανίδης, GTech, Γίρι Σμετς, Αλεξάντερ Νέσιτς, οικογένεια Κοπελούζου κά.).

H Emma Delta αποκτά τον ΟΠΑΠ σε μια περίοδο κάμψης των κερδών του λόγω της αύξησης της φορολογίας, αλλά συγχρόνως παίρνει «προίκα» τα VLTs («φρουτάκια») και τα Κρατικά Λαχεία που θα εκτοξεύσουν τα μεγέθη του οργανισμού τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την Emma Delta, η ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών σε επίπεδο gross gaming revenue (δηλαδή, τα πονταρίσματα που παίχθηκαν μείον τα κέρδη των παικτών) θα ανέλθει το 2014 στα 2,55 δισ. ευρώ και το 2015 στα 2,95 δισ. ευρώ.

Ήδη οι μέτοχοι της Emma Delta καταγράφουν σημαντικές υπεραξίες, αφού το τίμημα της εξαγοράς είναι 6,19 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σήμερα ο τίτλος του ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 9,15 ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

«Ολοκληρώθηκε σήμερα η αποκρατικοποίηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. με τη μεταβίβαση του 33% του μετοχικού της κεφαλαίου στην EMMA DELTA HELLENIC HOLDINGS LIMITED και την είσπραξη από το ΤΑΙΠΕΔ του προβλεπόμενου από τη σύμβαση ποσού των €622 εκατ. Βάσει της σύμβασης αυτής το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να εισπράξει επιπλέον ποσό ύψους €30 εκατ. σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις.»

» Το συνολικό ποσό που εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε €712 εκατ. και αποτελείται από τα προαναφερθέντα €652 εκατ. πλέον των μερισμάτων της χρήσης του 2012, ύψους €60 εκατ. που έχουν ήδη καταβληθεί.»

» Η μεταβίβαση αυτή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αποκρατικοποίησης από την έναρξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.»

» Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στην αποκρατικοποίηση της ΟΠΑΠ ήταν οι Deutsche Bank AG London Branch και NBG Securities, ενώ νομικοί σύμβουλοι οι δικηγορικές εταιρίες Καρατζά & Συνεργάτες και Freshfields Bruckhaus Deringer».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook