Απολύθηκε μετά από οχτώ χρόνια στην ίδια δουλειά, όμως δεν άφησε να τον πάρει από κάτω… Αν και άνεργος σκέφτηκε να κάνει ένα ταξίδι για να ηρεμήσει και να «γεμίσει τις μπαταρίες του».

Το ταξίδι του αυτό δεν ήταν από τα συνηθισμένα… Ωστόσο, αποδείχτηκε μια αξέχαστη εμπειρία. Όπως γράφει η εφημερίδα \”Πατρίς\” έκανε το γύρω του κόσμου σε 365 ημέρες και δε σταμάτησε εκεί…

Ο 36χρονος Νίκος Μαυρικάκης από το Λασίθι είναι η ζωντανή απόδειξη της αισιοδοξίας, η απάντηση στη «μαυρίλα» της εποχής, ένας άνθρωπος – παράδειγμα προς μίμηση.

Για την ακρίβεια ο νεαρός προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί να μην έκανε το γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες όπως ο Φιλέας Φογκ, έκανε όμως πολλά περισσότερα.

Eπισκέφθηκε 35 χώρες σε διάστημα 15 μηνών και τριών εβδομάδων και ήρθε στο Ηράκλειο για το γάμο ενός πολύ καλού του φίλου.

Η απόλυση και ο γύρος του κόσμου

«Απολύθηκα τον Ιανουάριο του 2012 από την εταιρεία στην Αθήνα όπου εργαζόμουν για οχτώ χρόνια. Οι περικοπές που γίνονταν, λόγω της οικονομικής κρίσης, έπιασαν κι εμένα» λέει στην «Π» ο 36χρονος Κρητικός με καταγωγή από τις Βρύσες από την πλευρά του πατέρα και τις Λίμνες από την πλευρά της μητέρας του.

Χωρίς να μας αποκαλύψει το ποσό της αποζημίωσης που πήρε, αποφάσισε με τα χρήματα αυτά να κάνει ένα μακρινό ταξίδι. Προορισμός του ήταν η Ινδία, όπου και έμεινε δυόμισι μήνες.

Η αναχώρηση από την Αθήνα για την Ινδία έγινε στις 25 Φεβρουαρίου του 2012. Ο 36χρονος έζησε, όπως τονίζει, ένα πολιτισμικό σοκ με το που πάτησε το πόδι του εκεί. «Χρειάστηκαν 10 ημέρες για να συνέλθω από τις εικόνες που έβλεπα και να μπω στο κλίμα της χώρας. Η Ινδία για μένα είναι ένας άλλος πλανήτης» σχολιάζει.

Φυσικά, το διάστημα των δυόμισι μηνών δεν έμεινε μονάχα στο Δελχί, αλλά επισκέφθηκε όσα περισσότερα μέρη μπορούσε, διασχίζοντας τη χώρα από βορρά προς νότο.

\"\"
Ο κατάλογος των… χωρών

Από την Ινδία ο 36χρονος Νίκος μαγεύτηκε, δεν έμεινε όμως εκεί. Ήθελε να δει κι άλλα μέρη, να επισκεφθεί κι άλλες χώρες, να γνωρίσει διαφορετικούς πολιτισμούς, ήθη, έθιμα, παραδόσεις.

Μετά την Ινδία, επόμενος σταθμός του ήταν η Μαλαισία, όπου πάρεμεινε οχτώ ημέρες.

Ακολούθησε το Λάος, στη συνέχεια με λεωφορεία και τρένα πήγε στο Βιετνάμ, από εκεί στην Καμπότζη, μετά στην Ταϊλάνδη. Από την Ταϊλάνδη πέταξε για την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη και αφού έμεινε αρκετές ημέρες εκεί, αποφάσισε να επισκεφθεί και την Αυστραλία!

Το ταξίδι του συνεχίστηκε φυσικά με επόμενο προορισμό τη Νέα Ζηλανδία κι από εκεί πήγε Αμερική και συγκεκριμένα στη Χαβάη.

Από τη Χαβάη πέταξε για το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και μετά σειρά είχε η Λατινική Αμερική και το Περού. Οδικώς κατευθύνθηκε για τη Βολιβία, μετά τη Χιλή, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και επέστρεψε και πάλι πίσω Αργεντινή.

Η Παραγουάη ήταν η επόμενη χώρα και ο τελευταίος σταθμός του στην αμερικανική ήπειρο ήταν η Βραζιλία.

 Από τη χώρα της σάμπας πέταξε για Ευρώπη και συγκεκριμένα για τη Γερμανία. Από εκεί ταξίδεψε για τη Ρήγα της Λεττονίας, επέστρεψε στη Γερμανία και μετά πίσω στην Αθήνα.

Το ταξίδι αυτό διήρκεσε ακριβώς 365 ημέρες, αφού η αναχώρηση έγινε στις 25/2/2012 και η επιστροφή του στα πάτρια εδάφη στις 24/2/2013.

«Εάν θα δει κάνεις την υδρόγειο σφαίρα είναι 360 μοίρες γύρω από τη γη, αυτός ήταν και ο στόχος. Έκανα μια γύρα όλη τη γη» σημειώνει ο 36χρονος, ο οποίος έχει δώσει έναν τίτλο στο ταξίδι του αυτό: «360 in 365», θέλοντας να πει ότι 360 μοίρες που είναι ο γύρος του κόσμου έγιναν σε 365 ημέρες.

\"\"

Δεύτερος γύρος

Όταν επέστρεψε στην Αθήνα, δεν έμεινε για πολύ καιρό… ήσυχος. «Έμπαινε σιγά- σιγά το καλοκαίρι και ήθελα να πάω κάπου» αναφέρει.

Έτσι λοιπόν αναχώρησε και πάλι με πρώτο προορισμό αυτή τη φορά τη Φινλανδία. Ακολούθησε η Εσθονία, μετά η Λεττονία, η Λιθουανία, πίσω και πάλι στη Λεττονία κι από εκεί πήγε Ρωσία με το τρένο.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ουκρανία, τη Μολδαβία, επέστρεψε πάλι στην Ουκρανία και πέρασε στην Πολωνία. Από εκεί πέταξε για Γεωργία, πήγε οδικώς Αρμενία, πίσω πάλι στη Γεωργία, ενώ σειρά είχε η Τουρκία και το Ισραήλ.

Από το Ισραήλ οδικώς πήγε στην Ιορδανία, επέστρεψε στο Ισραήλ και πριν λίγες ημέρες ήρθε στο Ηράκλειο για το γάμο ενός φίλου του. Το ταξίδι αυτό διήρκεσε 3 μήνες και 3 εβδομάδες.

Το κόστος

Ο 36χρονος προγραμματιστής στα ταξίδια του αυτά ήταν μόνος. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι είναι μέλος σε διαδικτυακή σελίδα για το «couch surfing», φιλοξενείται δηλαδή από άτομα σε όλο τον κόσμο, τα οποία επίσης ίσως και να φιλοξενήσει στο μέλλον στο σπίτι του.

Όταν τον ρωτήσαμε για το κόστος αυτών των μοναδικών εμπειριών μας είπε ότι δεν το έχει υπολογίσει με ακρίβεια.

«Δεν είναι πολλά τα χρήματα. Περίπου 10 χιλιάδες ευρώ δαπάνησα, μπορεί και λιγότερα. Με ρωτούν πολλοί, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω με ακρίβεια. Βέβαια, προσπαθούσα κι έβρισκα οικονομικά μέρη για να μείνω, όταν δεν ήμουν φιλοξενούμενος. Έμενα σε hostels, επέλεγα φθηνά μέρη για να φάω, ενώ όταν με φιλοξενούσαν μαγείρευα. Ακριβοί προορισμοί ήταν η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Αμερική. Θυμάμαι ότι στην Αυστραλία δεν πήγα έξω για φαγητό, γιατί ήταν πολύ ακριβά. Σχετικά με τα εισιτήρια, έψαχνα τις πρόσφορες».

Στο ερώτημα εάν κινδύνευσε σε κάποιον προορισμό του, μας απάντησε: «Όχι δεν κινδύνευσα, γιατί πιστεύω ότι εάν δεν προκαλείς, εάν δεν φοράς ακριβά ρούχα, εάν δεν έχεις τιμαλφή κ.ο.κ., δεν γίνεσαι στόχος. Μονάχα στην Αυστραλία μου επιτέθηκε ένας μεθυσμένος επειδή δεν του έδινα σημασία, αλλά τον απέφυγα».

Αναφερόμενος στα περίεργα που του έτυχαν στα ταξίδια του αυτά, μας μίλησε για μια κλοπή ενός ποδηλάτου που είχε στο Βιετνάμ, αλλά και στις δυσκολίες με τις πτήσεις προς κάποιες χώρες.

Ζητήματα κυρίως γραφειοκρατικά. Στα ευτράπελα συγκαταλέγονται και οι πολλές ώρες που παρέμεινε στο αεροδρόμιο του Ισραήλ, όπου οι υπεύθυνοι ασφαλείας βλέποντας τις γεμάτες από σφραγίδες σελίδες του διαβατηρίου του, τον… ανέκριναν.

«Με ρωτούσαν γιατί πήγα στην Ιορδανία, την Ινδονησία κ.ο.κ. Εάν έχω σχέσεις με μουσουλμάνους και άλλες ερωτήσεις. Πρόκειται για τη χώρα με τα περισσότερα μέτρα ασφαλείας που έχω ποτέ συναντήσει» σχολιάζει. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, μοναδική ήταν και η εμπειρία που έζησε όταν έκανε εκδρομή με καμήλες και κοιμήθηκε στα σύνορα της Ινδίας με το Πακιστάν.

Τα ισπανικά πάντως τον βοήθησαν πολύ όταν επισκέφτηκε χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς οι κάτοικοι της δεν μιλούσαν αγγλικά.

\”Πατρίς\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook