Εντείνει τις προσπάθειές του για γεφύρωση του χάσματος, ύψους 1 δισ. ευρώ, με την τρόικα σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2014 ο υπουργός Οικονομικών, μία ημέρα πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στη συνάντηση μετέχουν ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Παπαδάκης.

Στο επίκεντρο βρίσκονται η διαμόρφωση των κριτηρίων του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και του «ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης», από τα οποία θα προσδιορισθεί το ποιοι θα εξαιρούνται από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Την Πέμπτη, τόσο ο ίδιος, όσο και η τρόικα αναχωρούν για το «εμβόλιμο» Eurogroup της Παρασκευής, στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν οι ευρωπαϊκοί Προϋπολογισμοί, αλλά όπως φαίνεται και το ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όπως και να κυλήσει το ραντεβού με την τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να καταθέσει στη Βουλή προϋπολογισμό χωρίς νέα μέτρα, παρά μόνον διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Από την άλλη πλευρά η τρόικα σκληραίνει τη στάση της και δεν φαίνεται διατεθειμένη να κλείσει κανένα μέτωπο, ενώ όπως περιγράφει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών «την ώρα που πάμε να κλείσουμε κάτι ανοίγουν ξαφνικά ένα άλλο θέμα».

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η τρόικα «παίζει καθυστέρηση» την ώρα που ο κ. Στουρνάρας επιχειρεί να επιταχύνει τη διαπραγμάτευση ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για όλα τα θέματα ως τις 9 Δεκεμβρίου (συνεδρίαση Eurogroup).

Ωστόσο συμφωνία δεν φαίνεται στον ορίζοντα πριν τα Χριστούγεννα και το πιθανότερο πλέον σενάριο, μετά την αποχώρηση της τρόικας την Πέμπτη, είναι η επιστροφή της το Δεκέμβριο και η παράταση των διαπραγματεύσεων και τον Ιανουάριο με ορόσημο ολοκλήρωσης το Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2014.

Συνοπτικά τα δυσκολότερα μέτωπα:

Δημοσιονομικό κενό 2014: Παραμένει χάσμα 1 δισ. ευρώ ανάμεσα στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών. Η Αθήνα δεν δέχεται οριζόντιες περικοπές την ώρα που η τρόικα ζητεί «μαχαίρι» σε κύριες συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών ταμείων», σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, και επίσης σε μισθούς και συντάξεις των στρατιωτικών.

Φόρος ακινήτων: Η τρόικα δεν πιστεύει ότι μπορεί να εισπράξει το κράτος 2,65 δισ. ευρώ από το νέο φόρο ακινήτων και ζητεί ισοδύναμα μέτρα 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δεν δέχεται το «ψαλίδισμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθεί το κενό των 250 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το σχέδιο πριν από τις παρεμβάσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπολογιζόταν ότι θα φέρει έσοδα 2,9 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή απαιτεί η τρόικα από τα ακίνητα το 2014.

Αρση πλειστηριασμών για α\’ κατοικία από 1ης Ιανουαρίου 2014: Η συνάντηση της Δευτέρας με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη δεν οδήγησε σε συμφωνία. Το σχέδιο για περιορισμένη άρση των πλειστηριασμών ετοιμάζεται και θα κατατεθεί το Δεκέμβριο στη Βουλή και θα αφορά «έχοντες και κατέχοντες». Η τρόικα φαίνεται να υπαναχωρεί από την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ωστόσο, οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη αρκετά.

Αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ: Παραμένει η διαφωνία με την τρόικα να ζητεί λουκέτο και την κυβέρνηση αναδιάρθρωση εν λειτουργία.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook