Μάχες σημειώνονται την Τρίτη στο κέντρο του Λουχάνσκ, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και αυτονομιστές που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη από τον Απρίλιο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού.
«Μία συνοικία της πόλης έχει απελευθερωθεί. Μάχες σημειώνονται στο κεντρικό τμήμα της πόλης» είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Εν τω μεταξύ, εκρήξεις ακούγονταν την Τρίτη σε πολλές συνοικίες του Ντονέτσκ, προπύργιου των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με μία δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Εκρήξεις ακούστηκαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης, οι οποίες πιθανώς προέρχονταν από το προάστιο Μοσπινέ, ενώ άλλες εκρήξεις ακούστηκαν από τις δυτικές συνοικίες όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο.
Ανταποκριτές του πρακτορείου Reuters μεταδίδουν ότι πυρά πυροβολικού ακούγονται στον οικισμό Μακιιβίκα, στα περίχωρα του Ντονέτσκ. Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που δέχονται βομβαρδισμούς.
Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται στο Ντονέτσκ, το οποίο εδώ και δύο ημέρες δεν έχει τρεχούμενο νερό. Την Κυριακή η γραμμή ηλεκτροδότησης που τροφοδοτούσε το εργοστάσιο επεξεργασίας ύδατος, υπέστη ζημιές κατά τις μάχες.
Ουρές σχηματίστηκαν σε περίπτερα που πωλούν μεταλλικό νερό, ενώ οι αρχές οργάνωσαν τη διανομή μη πόσιμου νερού από βυτία, μπροστά στα οποία γύρω στα είκοσι άτομα περίμεναν τη σειρά τους κρατώντας άδεια πλαστικά δοχεία ή κουβάδες.
Οι δημοτικές αρχές προειδοποιούν ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσο καιρό μπορεί να απαιτήσουν οι επισκευές εξαιτίας των μαχών. 
Οι ουκρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι έχουν σχεδόν καταλάβει την πόλη Ιλοβάισκ, κοντά στο Ντονέτσκ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε σε μήνυμα στο Facebook ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν όταν δέχθηκαν επίθεση με βλήματα όλμων.

BBC: Δεν υπάρχουν επιζώντες από την επίθεση στο κονβόι προσφύγων

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο BBC, πηγή των ανταρτών είπε ότι δεν υπάρχουν επιζώντες στο κονβόι των προσφύγων που χτυπήθηκε από πύραυλο στην ανατολική Ουκρανία τη Δευτέρα.
Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 15 σοροί, ωστόσο οι προσπάθειες περισυλλογής και άλλων σορών έχουν σταματήσει εξαιτίας των μαχών που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή.
Το Κίεβο επιμένει ότι οι αντάρτες έπληξαν το κονβόι, ωστόσο οι αυτονομιστές αρνούνται την ευθύνη.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook