Να μην πηγαίνει ο καθένας μόνος του αλλά όλοι οι υπό αξιολόγηση Διευθυντές/Προϊστάμενοι που καλούνται την ίδια μέρα, μαζί στη 13.00 δηλώνοντας ότι δεν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία αξιολόγησης, ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος:

\”Η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή της αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα σώμα προθύμων αξιολογητών που θα περάσουν τη γραμμή για να υλοποιήσουν την αντιεκπαιδευτική πολιτικής της. Χρησιμοποιούν την τεχνική του καρότου και του μαστίγιου δηλ από τη μια υποσχέσεις (για ατομική εξέλιξη) και από την άλλη το φόβο στους διευθυντές/-ντριες δημοτικών και τις προϊσταμένες/-νους νηπιαγωγείων ώστε να καταθέσουν portfolio και να προσέλθουν σε προσωπικές συναντήσεις για να αξιολογηθούν.

Αυτό που ουσιαστικά κάνει το υπουργείο παιδείας είναι να καλεί τους διευθυντές των σχολείων να διαρρήξουν τις συναδελφικές σχέσεις με τους συναδέλφους τους και να γίνουν οι αξιολογητές τους. Ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα αρνητικά σημάδια αυτής της διαδικασίας σε πολλούς συλλόγους διδασκόντων. Η δημοκρατική αντίληψη αρχίζει να υποχωρεί στις πιέσεις της προσωπικής φιλοδοξίας ορισμένων εκπαιδευτικών (στελεχών και υποψηφίων στελεχών) που καλύπτονται από το πρόταγμα της “νομιμότητας” των διαδικασιών της αξιολόγησης.

Την Παρασκευή 5/12/14/ ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου καλεί τους πρώτους Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων σε προσωπικά ραντεβού για την αξιολόγηση τους παρόλο που πολλοί απ’ αυτούς συμμετέχουν στην απεργία – αποχή που έχει κηρύξει η ΔΟΕ και δεν έχουν καταθέσει portfolio.

Ίσως πολλοί να το δουν σαν την “ευκαιρία” της ζωής τους. Όσοι το βλέπουν ατομικά, έχουν επιλέξει το μοναχικό τους δρόμο. Ο δρόμος αυτός όμως είναι αδιέξοδος, κάποια στιγμή οι περισσότεροι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν. Σε μια κοινωνία κανένας δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του, τουλάχιστον όχι για πολύ καιρό.

Ως ΔΣ έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται από τη δική μας μεριά για την πλήρη ενημέρωση όλων των εκπαιδευτικών του νομού μας (συναντήσεις με διευθυντές δημοτικών, συναντήσεις με προϊσταμένους δημοτικών και νηπιαγωγείων, έκτακτες γενικές συνελεύσεις, ενημερώσεις στις σχολικές μονάδες από μέλη του ΔΣ, ενημερωτικές εκδηλώσεις για την αξιολόγηση κλπ). Η συμμετοχή των διευθυντών στην αξιολόγησή τους, για να καταστούν αξιολογητές, αποτελεί πλέον επιλογή τους από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση που τους καλύπτει να μην το πράξουν. Απευθυνόμαστε όμως για ύστατη φορά σε όλους αυτούς που σκέφτονται να το κάνουν από ακατανόητο φόβο και σε όσους σκέφτονται να το κάνουν με ψευδαισθήσεις ότι θα είναι «καλοί» και θα βοηθήσουν τους συναδέλφους.

Φόβος δεν υπάρχει. Η απεργία-αποχή μας καλύπτει όλους.

Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να ατενίζουμε το αύριο και να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά (και ως προς την κατεύθυνσης της κοινωνίας αλλά και ως προς το εργασιακό μέλλον των παιδιών μας). Οι εκπαιδευτικοί μπορούμε να δείξουμε με την αντίστασή μας ότι το αύριο που έχουν σχεδιάσει (αυτοί που σήμερα κυβερνούν) δεν είναι δική μας επιλογή. Η τωρινή αξιολόγηση των διευθυντών θα ανοίξει το δρόμο για τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Καλούμε όλα τα στελέχη και τους εκπαιδευτικούς να μη γίνουμε ΣΥΝΝΕΝΟΧΟΙ στο έγκλημα που συντελείται. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα επιλογής. Ας μην κρυβόμαστε. Η αντίστασή μας θέλει θάρρος και αποτελεί πράξη ευθύνης (κοινωνικής), αξιοπρέπειας (προσωπικής) και στήριξη του πολλαπλού και ουσιαστικού ρόλου του εκπαιδευτικού. Όσοι θέλουν τους εκπαιδευτικούς απλά δημόσιους υπαλλήλους (με τυπικές υπαλληλικές σχέσεις) δεν έχουν ιδέα από παιδαγωγική και δεν μπορούν να ορίζουν την εκπαιδευτική πολιτική της χώρας μας.

Σας καλούμε να σταθείτε δίπλα στους εκπαιδευτικούς, δίπλα στους ανθρώπους που στηρίζεστε στα σχολεία.

Εκατοντάδες σε όλη τη χώρα είτε παραιτήθηκαν είτε αρνήθηκαν να κάνουν την «εξ αποστάσεως», να «ενημερωθούν» από σχολικούς συμβούλους και να καταθέσουν το portfolio.

Σας καλούμε να συνεχίσετε, αξιοποιώντας την απεργία αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης, να δίνετε τον αγώνα μαζί με τους συναδέλφους ενάντια στην αξιολόγηση σύμφωνα με τις αποφάσεις του συλλογικού μας οργάνου.

Σας καλούμε την Παρασκευή 5/12/2014 και όλες τις επόμενες μέρες, να απαντήσουμε οργανωμένα στις ατομικές κλήσεις αξιολόγησης. Να μην πηγαίνει ο καθένας μόνος του αλλά όλοι οι υπό αξιολόγηση Διευθυντές/Προϊστάμενοι που καλούνται την ίδια μέρα, μαζί στη 13.00 δηλώνοντας ότι :

«δεν θα λάβουμε μέρος στη συνάντηση-συζήτηση για την επικείμενη αξιολόγησή μας, υλοποιώντας την απόφαση της ΔΟΕ (αρ. πρωτ. Εγγρ. 1201/31-10-2014 ) και τις αποφάσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου του οποίου είμαστε ενεργά μέλη και δηλώνουμε απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία που αφορά στην αξιολόγησή μας».

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας θα βρίσκεται κάθε μέρα (μέχρι τη λήξη των αξιολογήσεων των διευθυντών και προϊσταμένων) στα γραφεία της διεύθυνσης στη 13:00 ώρα.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να παραβρίσκονται μετά το μάθημα δηλώνοντας ακόμα μια φορά την αντίδραση τους στην εφαρμογή της αξιολόγησης. Την ίδια ακριβώς στάση κρατάμε και στις κλήσεις για αξιολόγηση από τους σχολικούς συμβούλους. Παραμένουμε στις σχολικές μας μονάδες εκτελώντας τα καθήκοντά μας αφού ήδη έχουμε δηλώσει τη συμμετοχή μας στην απεργία-αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ένα πραγματικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για δημοκρατία και παιδαγωγική ελευθερία.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook