Μετά από μόλις μια βδομάδα από τη θέση του ο Ιάπωνας υπουργός ανοικοδόμησης Ρίου Ματσουμότο που αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από σχόλια τα οποία θεωρήθηκαν προσβλητικά για τους πληγέντες από το σεισμό και το τσουνάμι, προσπάθησε να δικαιολογηθεί ρίχνοντας το φταίξιμο στο …αίμα του.

«Έχω ομάδα αίματος Β, που σημαίνει ότι μπορεί να γίνω ευερέθιστος, παρορμητικός και οι προθέσεις μου συχνά δεν είναι ξεκάθαρες. Με πήρε η γυναίκα μου νωρίτερα να μου το υπενθυμίσει και νομίζω ότι πρέπει να τα αναλογιστώ όλα αυτά» δήλωσε χθες ο πρώην υπουργός.

Ο Ματσουμότο αναφέρθηκε στην ομάδα αίματός του ακολουθώντας την ιδιαίτερα διαδεδομένη πεποίθηση στην Ιαπωνία ότι ο κάθε τύπος αίματος αντιστοιχεί σε ορισμένα χαρακτηριστικά.

Η «μανία» των Ιαπώνων για την ομάδα αίματος εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και είναι αντίστοιχη με εκείνη για την αστρολογία και τα ζώδια. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν η ομάδα αίματος μπορεί να «προβλέψει» την ερωτική επιτυχία ή την επαγγελματική ευημερία.

Μάλιστα, το θέμα χρησιμοποιείται συχνά ως εξήγηση μίας συμπεριφοράς, ενώ στον κατάλογο με τα προσωπικά στοιχεία βουλευτών (τόπος διαμονής, χόμπι) αναφέρεται και η ομάδα αίματός τους.

Παρόλα αυτά πολλοί Ιάπωνες δεν βρίσκουν την ομάδα αίματος επαρκή δικαιολογία για τη συμπεριφορά του Ματσουμότο. Ο Ματσουμότο ως υπουργός είπε σε επίσκεψη του στις περιοχές που χτυπήθηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βοηθήσει τις επαρχίες που δεν κατάφεραν να βρουν ιδέες για το πως να βοηθήσουν τον εαυτό τους.
Μιλώντας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες επέπληξε έναν κυβερνήτη γιατί τον έκανε να περιμένει και μετά διέταξε τους δημοσιογράφους να μην καλύψουν το θέμα απειλώντας τους ότι σε αντίθετη περίπτωση τα ΜΜΕ όπου εργάζονται θα υποφέρουν.
Η εξήγηση, πάντως, του Ματσουμότο προκάλεσε την οργή πολλών πολιτών που ανήκουν στην ίδια ομάδα αίματος και τώρα αξιώνουν να τους ζητήσει δημόσια συγγνώμη.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook