Το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή ξεκίνησε το ταξίδι του φέτος στα Χανιά από τον Δήμο Σελίνου-Καντάνου και συγκεκριμένα από την Παλαιόχωρα. Την Τρίτη 26/7 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της Τ.Ο Χανίων της ΚΝΕ στην προβλήτα της Παλιόχωρας όπου τιμήθηκαν οι νεκροί μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού της επαρχίας Σελίνου.

Είχε προηγηθεί ιστορικός περίπατος στο χωριό Βουτάς περιοχή που έδρασε ο Δημοκρατικός Στρατός και μία από τις περιοχές στην Κρήτη που είχε κηρυχτεί Ελεύθερη Ελλάδα. Δεκάδες παρευρισκόμενοι συμμετείχαν στον ιστορικό περίπατο όπου παρουσιάστηκαν οι τοποθεσίες που πραγματοποιήθηκαν μάχες μεταξύ των μαχητών του ΔΣΕ και τμημάτων χωροφυλακής και ΜΑΫΔΩΝ τον Γενάρη του 1948. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ανέγερση μνημείου από την Τ.Ε Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ και του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση στην προβλήτα της Παλιόχωρας πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Σπύρο Αγριμάκη, μέλος του Σ.Π Κρήτης της ΚΝΕ. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις αλλά και στα μηνύματα που αναδεικνύει η τρίχρονη πάλη του ΔΣΕ. Όπως σημείωσε το στέλεχος της ΚΝΕ : « Με αυτήν την εκδήλωση ανοίγουμε τον κύκλο του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στον Νομό μας. Ένα φεστιβάλ που εδώ και 42 χρόνια έχει καθιερωθεί σαν μια μεγάλη γιορτή της νεολαίας. Μια νεολαία που οργανώνεται και διεκδικεί μια καλύτερη ζωή απαλλαγμένη από το σύστημα της εκμετάλλευσης, την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας ,του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Φέτος  στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μας τιμάμε τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που η δράση του τα χρόνια 1946-1949 αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Τότε ήταν που ο λαός μας με το όπλο στο χέρι, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές διεκδίκησε μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό που δεν μπορεί να κρύψει η αστική τάξη και τα επιτελεία της είναι ότι ο αγώνας αυτός και τα ιδανικά για τα οποία πολέμησε ο λαός μας συνεχίζει να εμπνέει τον εργαζόμενο λαό και την νεολαία ».

και συνέχισε: «Με αυτά τα ιδανικά και τις αξίες 70 χρόνια μετά θέλουμε να διαπαιδαγωγηθούν οι νέες γενιές. Για αυτό επιλέχτηκε και το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ: “ Αγώνας-Γνώση-αντοχή. Να προχωράς και εσύ καθώς προβαίνει μπρος η ιστορία”. Σύνθημα πιο επίκαιρο από ποτέ γιατί είναι αυτό που κάθε νέος καλείται να αποφασίσει στις σημερινές συνθήκες.Να αποφασίσει δηλαδή  αν θα συνεχίζει να βασίζεται σε “παλιούς” και “νέους” σωτήρες που συνεχώς θα τον απογοητεύουν, θα μας ρίχνουν όλο και πιο βαθιά στον βούρκο της ανεργίας και της φτώχειας, ή θα αποφασίσουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κρητικό Γλέντι και το ραντεβού ανανεώθηκε για τις επόμενες φεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ μέσα στον Αύγουστο σε Καλύβες Αποκορώνου και Καστέλι αλλά και για τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στα Χανιά στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών το διήμερο 9-10 Σεπτέμβρη. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook