Εκδηλώσεις ετοιμάζουν οι τομεακές οργανώσεις της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. 

Στο Ηράκλειο, Πέμπτη 2 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Το Πανεπιστήμιο στο Σοσιαλισμό… Επιστήμη και Έρευνα στην υπηρεσία της κοινωνίας!»

Αίθουσα Α208, ώρα 13:00

Ομιλητής Στέλιος Ορφανός, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚ

Στο Ρέθυμνο

Πέμτπη 9 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό! Μια συζήτηση που επιβάλεται να γίνει!»

Στο μικρό αίθριο του Πανεπιστημίου, στις 13:00

Ομιλητής Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

Και στις δύο εκδηλώσεις θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής και έκθεση για τα επιτεύγματα του Σοσιαλισμού στις αντίστοχες σχολές και κλάδους.

Σε ανακοίνωση τους οι ΤΟ της ΚΝΕ μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«100 χρόνια πριν, γράφτηκε η πιο χρυσή σελίδα στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Μία σελίδα που για αυτήν δεν μιλούν οι εκμεταλλευτές, γιατί την φοβούνται. 100 χρόνια πριν, με την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ρωσία, για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι σε μία χώρα πήραν την εξουσία στα χέρια τους. Έδιωξαν τους εκμεταλλευτές, πήραν οι ίδιοι στα χέρια τους την παραγωγή και πραγματικά μεγαλούργησαν. Σχεδίαζαν την οικονομία, το τί και πως θα παραχθεί με βάση τις ανάγκες τους και όχι το κέρδος. Έτσι για παράδειγμα κατάφεραν: Το 1930, ενώ έχει ξεσπάσει παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και υπάρχουν εκατομμύρια ανέργων στις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή στην Σοβιετική Ένωση εξαλείφεται πλήρως η ανεργία! Το 1959 στην Σοβιετική Ένωση εξαλείφεται πλήρως ο αναλφαβητισμός!

Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είχαν την εξουσία τους έδινε την δυνατότητα να έχουν πρωτοφανείς κατακτήσεις. Αρκεί να σκεφτούμε: Μπορούν σήμερα να καλυφτούν οι ανάγκες μας όταν το τι και πως θα παραχθεί, το καθορίζουν οι καπιταλιστές και οι ενώσεις τους; Τί χρειάζεται να αλλάξει σήμερα ώστε να αξιοποιηθεί η τεράστια και ασύγκριτη με το παρελθόν εξέλιξη της επιστήμης της τεχνολογίας, συνολικά οι νέες δυνατότες που υπάρχουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ώστε να λειτουργούν όλες αυτές οι δυνάμεις προς όφελως των συνεχώς διευρυνόμενων λαικών αναγκών

(…)Στην Σοβιετική Ένωση οι εργαζόμενοι καθόριζαν τι και πώς θα παραχθεί με βάση τις ανάγκες τους. Τις προέβλεπαν μάλιστα με επιστημονικό τρόπο σε βάθος 5 χρόνων , και με βάση αυτό έβγαιναν τα πλάνα της παραγωγής, το πόσους επιστήμονες θα χρειαστούμε, άρα πόσα και τί σχολεία πανεπιστήμια, και αντίστοιχους εκπαιδευτικούς για να τα στελεχώσουν.

Σήμερα στην Ελλάδα του τουριστικού θαύματος που οι ξενοδόχοι βγάζουν δισεκατομμύρια, αυτό γίνεται στις πλάτες των ξενοδοχοϋπαλλήλων που δουλεύουν ήλιο με ήλιο με τσακισμένα δικαιώματα, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάνε διακοπές, αυτή είναι η «δίκαιη» ανάπτυξή τους. Στην Σοβιετική Ένωση 50 χρόνια πριν οι διακοπές ήταν 24 μέρες τον χρόνο με καταβολή του 24% ενός μισθού (και στο σπίτι έμπαιναν δύο μισθοί αφού δεν υπήρχε ανεργία)

Σήμερα νοικιάζουμε για να μένουμε σε ένα σπίτι 200 και 300 ευρώ (το 30-50% ενός μισθού) και πληρώνουμε ένα σορό σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ενώ και όσοι έχουν δικό τους σπίτι πληρώνουν ΕΝΦΙΑ. Στην Σοβιετική Ένωση όλοι είχαν δωρεάν το δικό τους σπίτι και τα έξοδα για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο ήταν το 4% του μισθού!

Σήμερα στον καπιταλιστικό κόσμο τα επιτεύγματα στην τεχνολογία, οδηγούν στην αύξηση της ανεργίας (πχ προβλέπουν για επιπλέον 7 εκατομμύρια ανέργους παγκοσμίως μέχρι το 2020 λόγω της αυτοματοποίησης της παραγωγής), ενώ η ανάπτυξη που προσπαθεί να φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ στην Ελλάδα σημαίνει: ότι οι σπουδαστές στην μαθητεία του ΟΑΕΔ αμείβονται με 11 ευρώ, ότι πάνω από 127 χιλιάδες νέοι αμείβονται με λιγότερο από 100 ευρώ τον μήνα. Ότι το 60% των νέων προσλήψεων είναι με ευέλικτες μορφές εργασίας, και το 40% με λιγότερο από 400 ευρώ. Κατάργηση της κυριακάτικη αργίας

Ενώ στην Σοβιετική Ένωση η ανάπτυξη της οικονομίας (20-25% των καινοτομιών παγκοσμίως αναλογούσε στην Σοβιετική Ένωση) οδηγούσε σε μείωση του χρόνου εργασίας (πχ το 1956 έφτασαν να δουλεύουν 5 μέρες – από 7ώρες και 6 ώρες τα βαρέα επαγγέλματα), ενώ ταυτόχρονα είχαν δωρεάν ΜΜΜ, υψηλού επιπέδου πραγματικά δωρεάν:

Υγεία, που έδινε βάρος στην πρόληψη, που το σύστημα υγείας της ΕΣΣΔ παρείχε την μεγαλύτερη αναλογία γιατρών/πληθυσμού στον κόσμο, με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο τον πληθυσμό.

Παιδεία: Από τα σχολικά χρόνια ο νέος είχε την δυνατότητα να αναπτύξει ολόπλευρα την προσωπικότητά του χωρίς φραγμούς, Ο νέος ήταν πραγματικά ελεύθερος να εξασκήσει τα ενδιαφέροντά του, να έχει δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Στο Πανεπιστήμιο οι φοιτητές σπούδαζαν απρόσκοπτα καθώς αναλογούσε 1 καθηγητής ανά 7 φοιτητές!, υπήρχαν φοιτητικές εστίες για ΟΛΟΥΣ όσους τις χρειάζονταν και δωρεάν σίτιση, Ο απόφοιτος μόλις τελείωνε την σχολή ήξερε σε ποια επιχείρηση θα πάει να δουλέψει.

(…) Οι πόλεμοι, η φτώχεια, η ανεργία, η προσφυγιά δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας. Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, στην Κορέα, στο Αιγαίο, σε όλον τον πλανήτη, μυρίζουν μπαρούτι. Επειδή το σύστημά τους είναι άρρωστο, προσπαθούν να το γιατρέψουν με το γιατρικό του πολέμου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι πολεμικές συγκρούσεις ξεσπούν ή προετοιμάζονται όπου υπάρχει τεράστιος φυσικός πλούτος ή σχεδιάζεται η μεταφορά του. Το ίδιο το σύστημα έχει φοβερές αδυναμίες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε αν παλέψουμε για τα δικαιώματα μας και όχι για το καλό τον καπιταλιστών, σήμερα για να έρθει η ανάπτυξή τους ή αύριο να πολεμήσουμε όχι για την πατρίδα μας, αλλά για τα πετρέλαια της Exxon – mobil

Μάθε την αλήθεια για τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, μέσα από τις πλούσιες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αυτό το διάστημα. Έλα σε επαφή με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ, την μόνη ελπίδα στα σημερινά αδιέξοδα! »

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook