Στον αέρα…η εκ περιτροπής εργασία που επέβαλε ιδιωτική εταιρεία σε υπάλληλο, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας που θέτει φραγμό στην ανεξέλεγκτη εφαρμογή του μέτρου από τις επιχειρήσεις.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο(Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων) δικαίωσε εργαζόμενη σε εταιρεία οικοδομικών εργασιών που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση των εργοδοτών της για εκ περιτροπής εργασία και διέταξε την επάνοδό της στο καθεστώς της πλήρους απασχόλησης.

Το δικαστήριο με πρόεδρο την κ. Μαρία Αρχοντάκη έκρινε ότι θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας που καθιερώθηκε με το Ν. 3834/2010 και κατ’εξαίρεση δίνεται το δικαίωμα σ’ αυτό του εργοδότη προκειμένου ν’ αλλάξει τη σύμβαση με τους υπαλλήλους κατά τρόπο απεχθή.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, δεν αρκεί η επίκληση από τον εργοδότη της άσχημης οικονομικής κατάστασης ή της ταμειακής δυσκολίας αλλά θα πρέπει ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας της εταιρείας να είναι σοβαρός με μόνιμα χαρακτηριστικά θέτοντας σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας στην επιχείρηση. Επιπλέον, απαιτείται η ενημέρωση όλων των εργαζομένων και η διαβούλευση μαζί τους πριν την επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως όπως αναφέρει η zougla.gr, δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται καθώς η εταιρεία περιορίστηκε μόνο να στείλει στην υπάλληλο μία επιστολή στην οποία αφού ανέφερε τη δύσκολη οικονομική φάση που βρίσκεται της ζητούσε να συναινέσει αυθημερόν στην εκ περιτροπής εργασία. Αίσθηση πάντως προκαλεί η αναφορά στο σκεπτικό της απόφασης για το σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης που θα αντιμετωπίσει η υπάλληλος εάν βρεθεί στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, αφού όπως επισημαίνεται το μισθός της αποτελεί το μοναδικό βιοποριστικό μέσο για εκείνη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook