Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας ανάμεσα στην καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, με σημείο αιχμής την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Η καγκελάριος Μέρκελ επιδιώκει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και επανέλαβε και σήμερα την προειδοποίηση ότι πρέπει να αποφευχθεί οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του ευρώ.

Μάλιστα επιχείρησε εκ νέου να βάλει τέλος στα σενάρια περί πτώχευσης της Ελλάδας, τονίζοντας σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ότι «βλέπει το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ».

Σήμερα η κ. Μέρκελ -αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στον κ. Ρέσλερ- είπε ότι η Γερμανία έχει υποχρέωση και ευθύνη να συμβάλει στη διασφάλιση του μέλλοντος του ευρώ. «Πρέπει να γίνουν όλα όσα υπηρετούν το στόχο αυτό και να αποφευχθούν όλα όσα δεν τον υπηρετούν», είπε στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης αυτοκινήτου IAA στη Φραγκφούρτη.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι εκκλήσεις της καγκελαρίου προς τον κυβερνητικό της εταίρο, το κόμμα των Φιλελευθέρων FDP, πέφτουν στο κενό.

Ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του FDP, Φίλιπ Ρέσλερ, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τagesspiegel» του Βερολίνου και ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» είπε ότι «ανήκουμε σε διαφορετικά κόμματα και αξιολογούμε με ίδια ευθύνη τα πράγματα, με στόχο την κοινή δράση, όπως συμβαίνει σε ένα συνασπισμό».

Επανέλαβε μάλιστα τις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα λέγοντας ότι είναι δύσκολη προσπάθεια να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να σταθεί οικονομικά στα πόδια της, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα» αφήνοντας φυσικά ανοιχτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή και εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Κριτική στον κ. Ρέσλερ ασκούν, από την πλευρά τους, τα στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU.

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU Μίχαελ Μάιστερ απέρριψε προτάσεις περί ελεγχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας, καθώς «μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη διαδικασία», ενώ ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας-Ανχαλτ Ράινερ Χάζελχοφ απαίτησε από τον κ. Ρέσλερ να υπακούσει στη γραμμή της καγκελαρίου.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας των Φιλελευθέρων FDP Κρίστιαν Λίντνερ αντέταξε στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse» το επιχείρημα ότι «μακροπρόθεσμα τέτοιου είδους «απαγόρευση σκέψεων» συνιστούν κίνδυνο για τη δημοκρατική αποδοχή» από τους πολίτες. Στήριξη στον κ. Ρέσλερ έδωσαν επίσης κορυφαίοι παράγοντες του κόμματος των Φιλελευθέρων, όπως ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ράινερ Μπρύντερλε και ο αντιπρόεδρος της βουλής Όττο Σολμς.

Αντιδράσεις όμως καταγράφονται και στο εσωτερικό του FDP. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γιώργος Χατζημαρκάκης τόνισε στην εφημερίδα «Die Welt» ότι «η συζήτηση περί πτώχευσης της Ελλάδας πρέπει να τερματιστεί άμεσα, προτού προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία. Ως Γερμανός υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να μιλά περί πτώχευσης χωρίς να γνωρίζει πώς θα διεκπεραιωθεί. Αυτό είναι μοιραίο», λέει ο κ. Χατζημαρκάκης.

Έντονη κριτική άσκησε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη. Όλοι μας κοιτούν και δεν επιτρέπεται να μιλάμε όπως στην κουζίνα του σπιτιού μας», είπε ο κ. Σταϊνμάιερ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι καθίσταται επιβεβλημένη η αποπομπή του κ. Ρέσλερ από την κυβέρνηση.

Η πρόεδρος των Πρασίνων Κλάουντια Ροτ υποστήριξε ότι ο υπουργός Οικονομίας βλάπτει τη Γερμανία. «Κάθε κουβέντα του κ. Ρέσλερ μας κοστίζει ακριβά», είπε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook