Κατασχέθηκαν 20 φιαλίδια τα οποία περιείχαν αέριο γέλιου (LAUGH GAS) και μπαλόνια 

Παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων απο τις αστυνομικές αρχές και την πρόσφατη σύλληψη ενός 31χρονου, κάποιοι φαίνεται να επιμένουν στην πώληση του επικίνδυνου αερίου γέλιου.

Χθες μεταμεσονύκτιες ώρες, σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου  50χρονος για παράνομη πώληση συσκευασιών που περιείχαν αέριο γέλιου .

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικού σχεδιασμού και δράσεων που εκπονεί η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης σε τουριστικές περιοχές, για την καταπολέμηση του φαινομένου της διάθεσης και κυκλοφορίας αντικειμένων και πλαστικών μπαλονιών που περιέχουν αέριο γέλιου, χθες (14.06.2019) μεταμεσονύκτιες ώρες πραγματοποιήθηκε έλεγχος στον 50χρονο και σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου κατελήφθη να κατέχει και να διαθέτει προς πώληση φιαλίδια-αμπούλες και μπαλόνια τα οποία περιείχαν αέριο γέλιου.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 20 φιαλίδια τα οποία περιείχαν αέριο γέλιου,
• 270 μπαλόνια,  
• 3  μεταλλικά κυτία,
• 2 συσκευές εκτόξευσης δέσμη φωτός (lazer pointer)
• Το χρηματικό ποσό των 3.700 ευρώ 

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

Τι είναι το «αέριο γέλιου»

Το νέο τρεντ ήρθε για να αντικαταστήσει τα παράνομα ναρκωτικά στα κλαμπ και τους δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας καθώς μερικές εισπνοές από υποξείδιο του αζώτου προκαλεί μία αυτόματη ευθυμία και γέλιο.

Ο «χρήστης» αφού το εισπνεύσει, αρχίζει αμέσως να ονειροπολεί και να χάνει ελαφρώς την επαφή με την πραγματικότητα. Η επίδραση του αερίου δεν κρατάει πολύ, συνήθως ένα λεπτό και η αίσθηση ευχαρίστησης που νιώθει ο χρήστης προέρχεται από την υποξία, την έλλειψη δηλαδή οξυγόνου.

Το αέριο γέλιου ωστόσο, πριν πάρει αυτή τη χρήση σαν ένα ακόμα «ναρκωτικό», είχε και έχει πλείστες άλλες χρήσεις: Οι αναισθησιολόγοι το αναμειγνύουν με οξυγόνο στις ναρκώσεις τους. Οι σεφ ζαχαροπλαστικής το βάζουν στην κρέμα σαντιγί για να τη φουσκώσουν ενώ οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου το ρίχνουν στο ντεπόζιτο της βενζίνης για να ενισχύσουν την απόδοση του κινητήρα τους.

Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις

Από την εισπνοή του υποξειδίου του αζώτου υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου ή θάνατο από ασφυξία. Ιατρικά γνωστή ως «υποξία», συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνο

Αυτό συμβαίνει γιατί το αέριο διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Σαν συνέπειες μπορούν να παρατηρηθούν εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.

Οι γιατροί ωστόσο ανησυχούν ιδιαιτέρως από το γεγονός ότι δεν έχουν εντοπίσει ακόμα πόση είναι η ποσότητα του υποξειδίου του αζώτου που πρέπει να καταναλώσει ένας άνθρωπος για να θεωρηθεί κρίσιμο για την υγεία του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook