Να μεριμνήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και φάρμακα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, κ. Α. Λοβέρδο.

Ειδικότερα, η παρέμβαση του κ. Αυγενάκη έχει ως εξής:

«Οριακή κρίνεται η λειτουργία του νοσοκομείου Ρεθύμνου Κρήτης καθώς διαπιστώνονται τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και φάρμακα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ άτομα εκ των οποίων πέντε νοσηλευτές και ένα άτομα παραϊατρικού προσωπικού, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου βγαίνουν στη σύνταξη τρεις υπάλληλοι.

Επίσης, τον Φεβρουάριο λήγουν οι συμβάσεις έντεκα ατόμων που είχαν προσληφθεί όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της η νέα πτέρυγα του ιδρύματος. Οι συνταξιοδοτήσεις μεγάλου αριθμού προσωπικού αλλά κυρίως η λήξη συμβάσεων νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων επικουρικού προσωπικού οδηγούν σε νέο αδιέξοδο το νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού, αφού συνολικά 28 άτομα θα έχουν αποχωρήσει έως τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Οι εργαζόμενοι θέτουν το κρίσιμο ερώτημα κατά πόσον το προσωπικό θα μπορεί αποτελεσματικά, αξιόπιστα και με ασφάλεια να αντεπεξέλθει στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες του νομού, καθώς το εναπομένων προσωπικό του νοσοκομείου και κυρίως το νοσηλευτικό καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθεί.

Ταυτόχρονα, η διακοπή λειτουργίας της κλινικής \’\’Ασκληπιός\’\’ είχε σαν συνέπεια τη μεταφορά νεφρολογικών ασθενών στο νοσοκομείο, ώστε το ελλιπές αριθμητικά νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες 10 επιπλέον νεφροπαθών ασθενών. Και παρόλο που οι εργαζόμενοι καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, οι δεδουλευμένες υπερωρίες τους (νυκτερινά, αργίες) 4 μηνών παραμένουν απλήρωτες».

Και συνεχίζει ότι «ελλείψεις όμως παρατηρούνται σε καθημερινή βάση σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα, μιας και το νοσοκομείο δεν διαθέτει βασικά αναλώσιμα στο φαρμακείο του, όπως σύριγγες, καθετήρες και ράμματα, συνδετικά 3way, αυτοκόλλητα, μαχαιρίδια, σύριγγες, σωλήνες αερίων, χαρτοβάμβακο, ηπαρίνη κλασσική και αρκετά φάρμακα, δυσχεραίνοντας κι άλλο το δύσκολο έργο του προσωπικού, που αδυνατεί συνεπώς να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασθενών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης θέτει στον κ. Λοβέρδο τα εξής ερωτήματα:

1. Προτίθεστε να ενισχύσετε άμεσα με ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις;
2. Για ποιο λόγο διαπιστώνεται η τραγική έλλειψη σε φάρμακα και αναλώσιμα στο Νοσοκομείο; Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να καλυφθεί άμεσα η έλλειψη αυτή;
3. Αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες που έχουν αυτές οι ελλείψεις στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης και τους κινδύνους για τις ζωές των κατοίκων του Νομού Ρεθύμνου;\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook