Με ανοικτό στο τραπέζι το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του PSI και από το οποίο θα εξαρτηθεί αφενός το ύψος των ζημιών των πιστωτών και αφετέρου το όφελος του ελληνικού δημοσίου από το κούρεμα του χρέους, συναντώνται σήμερα στο Παρίσι τα μέλη του Paris Club με τη συμμετοχή του κ. Τσάρλς Νταλάρα αλλά και εκπροσώπων τραπεζών –πιστωτών του ελληνικού δημοσίου.

Στη συνάντηση, τη δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες –είχε προηγηθεί μια συνεδρίαση του Paris Club το προηγούμενο Σαββατοκύριακο- θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών. Μείζον θέμα για τις τράπεζες πιστωτές παραμένει το θέμα του κουπονιού, δεδομένης της εμμονής του ΔΝΤ και της ΕΕ προεξάρχουσας της Γερμανίας, το μεσοσταθμικό επιτόκιο να είναι μικρότερο του 4%. Οι εταίροι πιέζουν τους τραπεζίτες να δεχθούν επιτόκιο μεταξύ 3,5% – 3,8% που ανεβάζει όμως το ύψος των ζημιών των τραπεζών σε ποσοστά της τάξεως του 70% και άνω.

Ο κ. Τσάρλς Νταλάρα από τις Βρυξέλλες που βρισκόταν χθες το απόγευμα απηύθυνε έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να τιμήσουν τη συμφωνία του Οκτωβρίου. Παραδέχθηκε ότι το επίπεδο κουπονιού των νέων ομολόγων παραμένει ακόμη σημαντικό θέμα, ενώ εμπόδιο αποτελεί επίσης και το νομικό ζήτημα. Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι «η θέση μας στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το ελληνικό χρέος είναι σαφής», προσθέτοντας πως επιθυμεί «μια τακτική διαχείριση της κατάστασης του ελληνικού χρέους» και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αντιληφθούν το διακύβευμα και να συνεργαστούν προς την επίτευξη μιας λύσης.

Σύμφωνα με τον κ.Νταλάρα θα πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν, στη βάση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, και θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην προσαρμογή της.

Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα οικονομίας της ΕΕ, Ολι Ρεν, μιλώντας για το θέμα του PSI χαρακτήρισε πιθανό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, αν και όπως ανέφερε «Ελλάδα και ΙIF βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το PSI+, η οποία κατά τον κ. Ρεν είναι προτιμότερο να επιτευχθεί εντός του Ιανουαρίου αντί για τα μέσα του Φεβρουαρίου όπως γνωστοποίησε προχθές του ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Και η Κριστίν Λαγκάρντ επίσης κάλεσε τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα του ιδιωτικού τομέα να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση ώστε οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους να ολοκληρωθούν σύντομα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν αποτελεί επιλογή. Τόνισε δε πως τώρα, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα ενώ κάλεσε και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδίως τη Γερμανία να προχωρήσουν με την ενίσχυση της δύναμης πυρός των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης.

Σημείωσε παράλληλα ότι κατανοεί την απροθυμία της Γερμανίας να προωθήσει τα ευρωομόλογα αν και σημείωσε ότι ελπίζει ότι στο τέλος η γερμανική κυβέρνηση θα ακούσει τις προτάσεις του ΔΝΤ για τα ευρωομόλογα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook