Έγκριση για την έκδοση των εγγυήσεων από το EFSF και την αναχρηματοδότηση των τραπεζών δίνει το Eurogroup. Με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα κι ως εκ τούτου να ανοίγουν εν μέρει το δρόμο για την χορήγηση απτής, υλικής βοήθειας, τουλάχιστον ως προς τις εγγυήσεις που θα δοθούν στην όλη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους από το Προσωρινό Ταμείο Στήριξης (EFSF) με την χορήγηση περί των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς κι ένα επιπλέον ποσό για τους ιδιώτες επενδυτές που θα μετάσχουν στη διαδικασία και θα υποστούν ζημίες από το haircut 53,5% επί της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν.

Αυτό πρακτικά ανοίγει το δρόμο όπως δημοσιεύει το protothema.gr, για την άμεση υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ταμείου Διάσωσης της Ευρωζώνης για να εκκινήσει και η διαδικασία.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι Ευρωπαίοι σημείωσαν και στη σημερινή τους συνεδρίαση ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκριθεί οριστικά το δεύτερο πακέτο βοήθειας είναι η υψηλή συμμετοχή στο PSI αλλά και η θετική εκτίμηση από την τρόικα για τις προαπαιτούμενες ενέργειες από πλευράς της Ελλάδας.

Μια τέτοια εικόνα εξάλλου εμφανιζόταν από νωρίτερα, όταν προσερχόμενοι στην συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι υπουργοί τόνιζαν πως δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα το βράδυ, κατά τη διάρκεια του δείπνου των ταγών της Ευρωζώνης, να αποφασισθεί το πακέτο της βοήθειας, ως προς το αναπτυξιακό του σκέλος, ένα «πρόσθετο» πακέτο δηλαδή, συνοδευτικό των 130 δισ ευρώ.

Πηγές από τις Βρυξέλλες μάλιστα έλεγαν πως οι όποιες συζητήσεις θα γίνουν σήμερα αλλά οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο το μεσημέρι, μετά το τέλος της Συνόδου.

Πρακτικά δηλαδή τις τελευταίες ώρες γίνονται όλα τα απαραίτητα βήματα για να φτάσουμε σε μια τελεσίδικη και οριστική απόφαση στην … επόμενη Σύνοδο, στα μέσα του μηνός.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook