\”Το τέλος του… παιχνιδιού για την Ελλάδα πλησιάζει. Η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι απλά θέμα χρόνου να συμβεί…\”, αναφέρει στην τελευταία 25σέλιδη έκθεσή του, σχολιάζοντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην Ελλάδα, ο Grant Williams, σύμβουλος της Vulpes Investment Management, με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Κατά τον Williams, παρά τις επίμονες προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών να καταλαγιάσουν τις εντεινόμενες ανησυχίες για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η αρχή… του τέλους πλησιάζει.

Ωστόσο, κατά τον ίδιο, το βασικό πρόβλημα έγκειται στο εξής: Πως ενώ όλοι μιλούν για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί όταν ο χειρότερος εφιάλτης γίνει πράξη…

\”Τα απότομα κύματα της πραγματικότητας θα πλήξουν πολύ σύντομα τις ακτές του Νησιού της Φαντασίας της Ευρώπης. Το τέλος δεν αργεί\”, σχολιάζει ο σύμβουλος της Vulpes Investment Management, επιχειρώντας να περιγράψει με άκρως γλαφυρό τρόπο τι μπορεί να κρύβει η επόμενη μέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα θα εκδιωχθεί από το ευρώ, συνεχίζει, και θα επιστρέψει στη δραχμή. Είναι απλά θέμα χρόνου να συμβεί, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Williams, οι απέλπιδες προσπάθειες των Ευρωπαίων να κρατήσουν την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη ξεκίνησαν ως μια πολιτικού χαρακτήρα λαχτάρα έναντι στα… απλά μαθηματικά… του χρέους και των ελλειμμάτων. Αλλά, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι αγορές δεν δίνουν καμία σημασία στα λόγια, εστιάζοντας όλη τους την προσοχή στους αριθμούς. Και μάλιστα σε αριθμούς που μέρα με τη μέρα γίνονται όλο και πιο τρομακτικοί.

Οι μοναδικές επιλογές, προσθέτει, που έχει η Ευρώπη στην τρέχουσα συγκυρία, είναι οι εξής:

– Η ΕΚΤ να επωμιστεί το ελληνικό χρέος (και ομοίως στη συνέχεια το πορτογαλικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό, το ιταλικό), να εγγυηθεί για αυτό και στη συνέχεια να τυπώσει τρις ευρώ.

ή

– Η ΕΚΤ να αφήσει την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ, προκαλώντας μια κρίση άνευ προηγουμένου και με τον καταστροφικό \”ιό\” να απειλεί ένα ένα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Πάλι όμως η ΕΚΤ θα χρειαστεί να τυπώσει τρις ευρώ, προκειμένου να διορθώσει τις τεράστιες ανισορροπίες που θα προκύψουν στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ώστε αυτό να μην οδηγηθεί στην απόλυτη κατάρρευση.

\”Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να τυπώσει χρήμα\”, εξηγεί ο Williams.

Κατά τον ίδιο ο όρος \”Grexit\” είναι πολύ άσχημος, αλλά αδυνατεί να περιγράψει τις εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις που θα πυροδοτήσει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ήτοι αυτό που ο όρος περιγράφει…
Εστιάζοντας στη συνέχεια στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο Williams επισημαίνει χαρακτηριστικά πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, τείνει να διοχετεύει στους Έλληνες πολίτες την πεποίθηση πως η Αθήνα, με κάποιο τρόπο, μπορεί να αποφύγει τη λιτότητα, διασφαλίζοντας ωστόσο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

\”Μην απατάστε\”, δηλώνει αναφερόμενος στους Έλληνες πολίτες… Είτε η Ελλάδα μείνει στο ευρώ, είτε αποχωρήσει, η λιτότητα είναι μονόδρομος… Δεν μπορεί να αποφευχθεί.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook