Μία ακόμη ελληνική εταιρεία του αμυντικού χώρου οδηγήθηκε σε διακοπή της λειτουργίας της, λόγω του σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού και των οικονομικών περικοπών που δοκιμάζουν την χώρα μας.

Η εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής Drones και USV, EADS-3 SIGMA ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της την διακοπή της λειτουργίας της.

Η ελληνική εταιρεία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό το 1987 και απασχολούσε περίπου 50 άτομα στα Χανιά όπου είναι και το εργοστάσιο της. Η εταιρεία συμμετείχε με επιτυχία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς για στόχους drones.

Τα προϊόντα της περιελάμβαναν τον στόχο IRIS, Alkyon και PERSEAS, ενώ στον τομέα θαλασσίων στόχων η εταιρεία διαθέτει την οικογένεια SEPTAR (TRITON 1,2 και 3). Για τον έλεγχο των εναέριων και θαλάσσιων στόχων της, η ελληνική εταιρεία ανέπτυξε τον Επίγειο Σταθμό Ελέγχου Εniochos.

Δυστυχώς όμως σειρά προβλημάτων τα οποία σχετίζονταν με τον διεθνή ανταγωνισμό και τις περικοπές στις δαπάνες για αγορά drones δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην εταιρεία η οποία και δυνατότητες έχει και σημαντική εμπειρία διαθέτει.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Cassidian Air Systems μέλος της εταιρείας EADS στην οποία ανήκε και η EADS-3 SIGMA διαθέτει δύο στόχους drones στην διεθνή αγορά, το Do-DT35 και το Do-DT45.

Με κύριο πελάτη τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, η εταιρεία διεκδίκησε με επιτυχία ανάλογα έργα με αλλοδαπές ένοπλες δυνάμεις και εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας στο Πεδίο Βολής Κρήτης, τη Βόρεια Θάλασσα, τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Μεσόγειο, καθώς και το Πεδίο Βολής ΝΕΑΤ στη Σουηδία.

Ενδεικτικά με στόχους και υπηρεσίες της εταιρείας EADS – 3 SIGMA πραγματοποιήθηκαν οι βολές αποδοχής των ελληνικών οπλικών συστημάτων OSA-AK, HAWK PIPIII, PATRIOT, TOR–M1, ESSM στο ΠΒΚ, αλλά και των ολλανδικών Φρεγατών Αεράμυνας και Διοίκησης (LCF) στον Ατλαντικό Ωκεανό, βολές αξιολόγησης των βλημάτων αέρος-αέρος τύπου ΑΙΜ-120C από F/A-18 στη Σουηδία, τύπου PYTHON από F-16 στο Ισραήλ, βολές εξέλιξης του οπλικού συστήματος SPYDER στο Ισραήλ κλπ, εδραιώνοντας τη θέση της παγκόσμια και παρά το μικρό της μέγεθος, σε κέντρο εξειδικευμένης υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, συνεισφέροντας στην εξαγωγική δυναμική και στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, πέραν της διατήρησης θέσεων εργασίας.

Δυστυχώς, όλα αυτά πέρασαν πλέον στο παρελθόν στερώντας απο την Ελλάδα, την Κρήτη και ειδικότερα απο τα Χανιά, τις υπηρεσίες που προσέφερε η συγκεκριμένη εταιρεία.

\"\"

(Με πληροφορίες απο defencenet.gr και hellenicdefence.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook