Οι εξελίξεις στη Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και του Προϋπολογισμού ήταν το κύριο θέμα συζήτησης του Διοικητικού Συμβούλιου της Π.Ε.Δ. Κρήτης που συνεδρίασε σήμερα στο Hράκλειο υπό την Προεδρία του Δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη.

Στην εισήγησή του ο κ. Κουράκης επεσήμανε ότι αντί η κυβέρνηση να αποδώσει στην Αυτοδιοίκηση τους πόρους που επί χρόνια υπεξαιρούσε αλλά και τους πόρους με τους οποίους είναι υποχρεωμένη με βάση τους νόμους να χρηματοδοτήσει τις αρμοδιότητες που μεταβίβασε και συνεχίζει να μεταβιβάζει και το αντίστοιχο προσωπικό για να ασκήσει τις νέες 200 αρμοδιότητες από 1-1-2013 ,ψηφίζει διατάξεις που ακυρώνουν το Αυτοδιοίκητο και την αυτοτέλεια των ΟΤΑ ενώ παράλληλα ,εγκαθιστά Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας δηλ «επιτροπεία» ώστε να ελεγχθεί απόλυτα η λειτουργία των Δήμων αλλά και να «τιμωρηθούν» οι πολίτες.

Οι απαράδεκτες ρυθμίσεις συνέχισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ θίγουν την αξιοπρέπεια όλων των αιρετών και των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ώστε να κρατούν όρθιους τους Δήμους, να ασκούν τις αρμοδιότητές τους και να συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση της συνοχής της κοινωνίας η οποία βιώνει προβλήματα που δημιουργεί η μεγάλη κρίση .

Το Δ.Σ της ΠΕΔ Κρήτης αποφάσισε ομόφωνα τα εξής :

Να εκφράσει τη διαμαρτυρία του και την πλήρη διαφωνία του με την διαθεσιμότητα των εργαζομένων που οδηγεί τους Δήμους σε αδυναμία εκπλήρωσης του ρόλου τους.

Η μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων δημιουργεί αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό των Δήμων και επιφέρει δυσκολίες στις παρερχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Η απαγόρευση των προσλήψεων μέχρι το 2016 ειδικότερα στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες όπως Καθαριότητα ,κοινωνικές δομές κ.α ουσιαστικά τις οδηγεί στη διάλυσή τους.

Να μην υπογράψουν οι Δήμαρχοι καμία διαπιστωτική πράξη για διαθεσιμότητα εργαζόμενων στους Δήμους.

Να μην προχωρήσουν σε καμία κατάργηση οργανικής θέσης μέσα από τους νέους Οργανισμούς που συγκροτούνται.

Επίσης το Δ.Σ της ΠΕΔ καταγγέλει το θεσμό του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ ζητώντας να καταργηθεί .

Να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Κρήτης με επεξεργασμένες θέσεις των Δημάρχων για τα μείζονα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της βιωσιμότητάς της ώστε να διαμορφωθεί η τελική Θέση της ΠΕΔ για το συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Να ζητήσει άμεση σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Δ.Ε για να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις ιδιαίτερα τα θεσμικά και οικονομικά θέματα των ΟΤΑ και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το μέλλον της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Δήμαρχος Χανίων, δείτε εδω.