Σε νέα ύφεση εισήλθε και επισήμως η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς χθες η Eurostat ανακοίνωσε ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (γ\’ τρίμηνο) το ΑΕΠ ήταν 0,1% μικρότερο από ό,τι τους μήνες της Ανοιξης (β\’ τρίμηνο).

Καθώς το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει 0,2% την Ανοιξη σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες (α\’ τρίμηνο), η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για δύο διαδοχικά τρίμηνα – αυτό δηλαδή που είναι ο επίσημος ορισμός της ύφεσης. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι πριν από την ύφεση οι επιδόσεις κάθε άλλο παρά εντυπωσιακές ήταν, καθώς τους χειμερινούς μήνες το ΑΕΠ είχε παραμείνει στάσιμο, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2011 είχε συρρικνωθεί 0,3%.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ήταν το φετινό Καλοκαίρι 0,6% μικρότερο από ό,τι το καλοκαίρι του 2011. Για το σύνολο της Ε.Ε. η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη, καθώς το φετινό Καλοκαίρι το ΑΕΠ αυξήθηκε σε σχέση με τους ανοιξιάτικους μήνες 0,1% και ήταν 0,4% μικρότερο σε σχέση με το Καλοκαίρι του 2011.

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% δεν είναι βέβαια κάποιο τρομακτικό μέγεθος. Εκείνο που ανησυχεί τους αναλυτές είναι ότι και το τρέχον τρίμηνο όλα δείχνουν ότι το ΑΕΠ κινείται πτωτικά και μάλιστα με μεγαλύτερη ταχύτητα. Σε χθεσινή έρευνα του Reuters η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για περαιτέρω συρρίκνωση 0,5% το τρέχον τρίμηνο, ενώ σαφώς χειρότερες είναι πλέον οι προβλέψεις και για το 2013: Ενώ το Καλοκαίρι αναμενόταν αύξηση του ΑΕΠ 0,5% για το σύνολο του 2013, τον Οκτώβριο η πρόβλεψη περιορίστηκε στο 0,3% και τώρα μόλις στο 0,1%.

Η ύφεση που προκαλούν οι πολιτικές λιτότητας και ξεκίνησε από την Ευρω-περιφέρεια, δείχνει πλέον να περνά στον «πυρήνα» της Ευρωζώνης. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες, Γαλλία και Γερμανία, κατέγραψαν τους καλοκαιρινούς μήνες ανάπτυξη 0,2%, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το επόμενο διάστημα τα μεγέθη δεν θα είναι εξίσου θετικά.

«Αυτά είναι τα τελευταία καλά νούμερα για τη Γερμανία», υποστηρίζει ο επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank, Γιοργκ Κρέμερ. «Περιμένουμε η γαλλική οικονομία να συρρικνωθεί το τρέχον τρίμηνο», δηλώνει, από την πλευρά του, ο αναλυτής της ABN, Ζουστ Μπομόντ. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη υποχώρηση του ΑΕΠ στην Ολλανδία (-1,1%) που μόλις στις αρχές του έτους κατάφερε να βγει από την ύφεση και τώρα δείχνει να επιστρέφει σε αυτή για τρίτη φορά σε μία τετραετία.

Συρρίκνωση, αν και οριακή, (0,1%) σημείωσε και το ΑΕΠ της Αυστρίας. Οι χειρότερες επιδόσεις αφορούν βέβαια τις οικονομίες των Μνημονίων και του Νότου, όπου το ΑΕΠ έχει να αυξηθεί αρκετά τρίμηνα (5 στην Ισπανία και την Ιταλία, 7 στην Κύπρο, 8 στην Πορτογαλία). Εκτός Ευρωζώνης, χειρότερη είναι η εικόνα στην Τσεχία, όπου το ΑΕΠ υποχωρεί τα τελευταία 5 τρίμηνα και το φετινό καλοκαίρι ήταν 1,5% μικρότερο από ό,τι το περσινό. Ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης καταγράφονται μόνο στις μικρές οικονομίες της Βαλτικής και στη Βρετανία (1%), όπου όμως τα στοιχεία για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι «φουσκωμένα» από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους εορτασμούς του Ιωβηλαίου της Βασίλισσας.

Θετικές εκπλήξεις

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat έκρυβαν θετικές εκπλήξεις για την Ιταλία και τη Γαλλία, με την ύφεση στην πρώτη να είναι μικρότερη των φόβων και τη δεύτερη να επιτυγχάνει επιδόσεις αντίστοιχες των γερμανικών.

Η Ολλανδία

Αρνητική έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία για την Ολλανδία, που όλα δείχνουν ότι το τρέχον τρίμηνο θα βρεθεί σε ύφεση για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια. Εντύπωση προκαλεί και η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Αυστρίας κατά 0,1%.

Η Δανία

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Δανίας δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, πλην όμως ο υπουργός Οικονομικών, Μπγιαρν Κόριντον, δήλωσε χθες στο Reuters ότι η οικονομία πιθανότατα εισήλθε σε ύφεση το Καλοκαίρι.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook