Τρία είναι τα σημαντικότερα σχέδια αποκρατικοποιήσεων που δρομολογούν κυβέρνηση και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έως τον Μάρτιο, όπως αναφέρει η Καθημερνή της Κυριακής.

Το πρώτο και μεγαλύτερο σχέδιο αφορά την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, ποσοστό που έχει ήδη μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, και αναμένεται να αποφέρει 500 έως 700 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Το δευτερο σχέδιο αφορά τα Κρατικά Λαχεία, και δεν αποκλείεται ο προτιμητέος επενδυτής να ανακοινωθεί εντός του Δεκεμβρίου. Στόχος της Αθήνας είναι η προκαταβολική άντληση 250 εκατομμυρίων ευρώ και η απόδοση επιπλέον 250 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς σύμβασης παραχώρησης.

Το τρίτο σχέδιο αφορά την εκμετάλλευση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, η οποία εκτιμάται πως θα αποφέρει περί τα 25 εκατομμύρια.

Εάν υλοποιηθούν, οι τρεις προαναφερθείσες αποκρατικοποιήσεις ενδέχεται να αποφέρουν μεταξύ 800 εκατομμυρίων και 1ός δισεκατομμυρίου ευρώ στη χώρα μας, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζεται η δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, που ενδέχεται να ανεβάσει τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο στόχος εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2013 ανέρχεται στα 1,7 δισ. Η επίτευξή του εν λόγω στόχου αποκτά αυξημένη σημασία εάν τελικά επιβληθεί μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών δαπανών σε περίπτωση που οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα.


skai.gr