Η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στην Ντάκα του Μπανγκλαντές ήταν προμελετημένη σύμφωνα με την πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα Ουάζεντ.

Σημειώνεται ότι από την πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους 112 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 150. Η Σέιχ Χασίνα Ουάζεντ δήλωσε ότι κάποιοι έβαλαν επίτηδες την πυρκαγιά στο εργοστάσιο με στόχο να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνησή της.

«Δεν ήταν ατύχημα, ήταν προμελετημένο», είπε ενώπιον του κοινοβουλίου, ενώ πρόσθεσε ότι η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει δύο ανθρώπους που φέρονται να ευθύνονται για την πυρκαγιά.

Στο μεταξύ πολλές χιλιάδες εργάτες του κλωστοϋφαντουργικού τομέα έκλεισαν σήμερα τους δρόμους μιας βιομηχανικής περιοχής της Ντάκα ζητώντας να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για την πυρκαγιά του Σαββάτου.

Όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο «Tarzeen Fashion» καθώς και εργάτες από άλλα εργοστάσια της Ασούλια, μιας βιομηχανικής περιοχής 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ντάκα, βγήκαν στους δρόμους ζητώντας καλύτερες συνθήκες ασφάλειας στους χώρους εργασίας τους.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα επικρίνει το ωράριο και τις άσχημες συνθήκες εργασίας στα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια του Μπανγκλαντές, όπου οι πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο.

Μετά την τραγωδία του Σαββάτου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα εργοστάσια που δεν έχουν καμία, ή μόνο μία έξοδο κινδύνου, καθώς υπουργός της κυβέρνησης επεσήμανε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να είναι μικρότερος, αν υπήρχαν σωστές έξοδοι κινδύνου.

Πάντως ένας επιζήσας της τραγωδίας, ο Ζαϊντούλ Ισλάμ, δήλωσε σε τοπική εφημερίδα σήμερα ότι οι επικεφαλής κλείδωσαν κάθε όροφο του εργοστασίου αφού ξέσπασε η φωτιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί εργάτες θα είχαν σωθεί αν οι πόρτες είχαν ανοίξει όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι εργαζόμενοι στο «Tarzeen Fashion» επισημαίνουν εξάλλου ότι πολλοί εργάτες εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά και ζητούν από τις αρχές να επικαιροποιήσει τον απολογισμό της τραγωδίας. Περίπου 300 εργάτες βρίσκονταν στο εργοστάσιο όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

Στο μεταξύ χθες στο εργοστάσιο μετέβησαν ερευνητές για να εξετάσουν τα αίτια της πυρκαγιάς και αναμένεται να ενημερώσουν σχετικά την κυβέρνηση σε δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αιτία ενδέχεται να είναι ένα βραχυκύκλωμα. Η Ένωση Κατασκευαστών και Εξαγωγέων Ειδών Ένδυσης του Μπανγκλαντές αναμένεται να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας με 1.230 δολάρια την κάθε μία, ενώ θα προσφέρει και ιατρική περίθαλψη στους τραυματίες.

Περισσότερα από 300 εργοστάσια γύρω από την Ντάκα έκλεισαν φέτος για περίπου μία εβδομάδα, καθώς οι εργαζόμενοι ζητούσαν υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς πολλοί εργάτες λαμβάνουν μισθούς 28,5 ευρώ τον μήνα. Τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε δυστυχήματα στα εργοστάσια του Μπανγκλαντές από το 2006, σύμφωνα με αξιωματούχους της πυροσβεστικής υπηρεσίας.


newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook