Σε καθαρή νίκη για τον Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, νυν γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, εξελίχθηκε ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο κόμμα για το χρίσμα του υποψηφίου της ιταλικής Κεντροαριστεράς στις εκλογές του 2013.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Μπερσάνι εξασφάλισε 60,8% έναντι 39,1% του Ματέο Ρέντσι, δημάρχου της Φλωρεντίας.

Στις κάλπες προσήλθαν 2,3 εκατ. Ιταλοί, προσέλευση μειωμένη κατά 6,5% σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Η διαδικασία κύλησε σχετικά ομαλά, αν κι αναφέρθηκε η απουσία των λιστών από ορισμένα τμήματα κυρίως στην Τοσκάνη, αλλά και σε μερικά της Ρώμης.

Ωστόσο, ο ηττημένος Ρέντσι, ο οποίος θέλησε να δώσει στην αναμέτρηση χαρακτήρα σύγκρουσης γενεών, μιλώντας για «ξεσκαρτάρισμα» της παλιάς φρουράς, ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Οπως, εξάλλου, έγραψε και στο Twitter: «Ηταν σωστό να δοκιμάσω. Ηταν όμορφο να το κάνουμε αυτό μαζί. Σας ευχαριστώ από καρδιάς». Αλλά και η γυναίκα του, Αγκνες Λαντίνι, αστειεύτηκε κι αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα δήλωσε πως δεν θα χρειαστεί να αρχίσει να προβάρει τον «ρόλο της πρώτης κυρίας, τουλάχιστον αυτήν τη φορά».

Το κλίμα, πάντως, δεν ήταν τόσο συναινετικό τις προηγούμενες ημέρες, όταν ο Ρέντσι, και με πληρωμένες καταχωρίσεις στον Τύπο, ζητούσε να μπορέσουν να ψηφίσουν και όσοι δεν θέλησαν να προσέλθουν στις κάλπες στον πρώτο γύρο.

Η απαίτησή του εξαγρίωσε τον Μπερσάνι που δήλωσε ότι κάτι παρόμοιο θα συνιστούσε παραβίαση των κανονισμών του κόμματος και τελικά έγινε δεκτό μόνο το 7% των σχετικών αιτήσεων. Επιλέγοντας τον 61χρονο Μπερσάνι, οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς φαίνεται πως συμφωνούν με τις δεσμεύσεις του για περισσότερη δουλειά, παρά τις υποσχέσεις του Ρέντσι για λιγότερη γραφειοκρατία και τεχνολογική επανάσταση. Επιπλέον, ο Μπερσάνι έχει επανειλημμένως δηλώσει πως θα κρατήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του σχετικά με τον αυστηρό προϋπολογισμό, αλλά θα επιχειρήσει να ελαφρύνει τις επιπτώσεις από τις περικοπές στους φτωχούς και στην εργατική τάξη.

Πρώτη πρόκληση

Η πρώτη πάντως πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο Μπερσάνι είναι να καταφέρει να κρατήσει το Δημοκρατικό Κόμμα ενωμένο, αποτρέποντας μία ενδεχόμενη «φυγή» ψηφοφόρων του Ρέντσι προς κεντρώα κόμματα. Και οι δύο μονομάχοι είχαν ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση που κληθούν να ηγηθούν ενός κυβερνητικού συνασπισμού, δεν προτίθενται να ζητήσουν από τον Μάριο Μόντι να παραμείνει στην πρωθυπουργία. Ο ίδιος ο Μόντι, αγαπημένος των επιχειρηματιών, έχει δηλώσει πως δεν θα είναι υποψήφιος αλλά δεν θα αρνηθεί να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας αν οι εκλογές δεν αναδείξουν καθαρό νικητή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook