«Αλαλούμ» με τα στοιχεία για τα επίπεδα ραδιενέργειας. Σε λάθος μέτρηση αποδίδει το υψηλό επίπεδο που ανιχνεύθηκε στη Φουκοσίμα, ο φορέας εκμετάλλευσης της πυρηνικής μονάδας.

Ο φορέας εκμετάλλευσης της μισοκατεστραμμένης πυρηνικής μονάδας Φουκουσίμα Νταϊτσί, δήλωσε χθες ότι η μέτρηση πολύ υψηλού επίπεδου ραδιενέργειας που ανάγκασε τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τον υπ΄αριθμό 2 αντιδραστήρα, ήταν εσφαλμένη.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι στην Ιαπωνία είπαν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανιχνεύθηκαν κοντά στο εργοστάσιο της Φουκοσίμα βρίσκονται 10 εκατ. φορές πάνω από το όριο.

Ο αντιπρόεδρος της ηλεκτρικής εταιρείας του Τόκιο (Tokyo Electric Power Co (TEPCO), Σακάε Μούτο, ζήτησε  συγγνώμη για το λάθος αυτό, το οποίο συνεισέφερε πολύ στον συναγερμό εντός και εκτός Ιαπωνίας για τις επιπτώσεις της μόλυνσης από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Παράλληλα είπε ότι οι αρμόδιοι επιστήμονες έπαιρναν νέο δείγμα προκειμένου να διαπιστώσουν τα ακριβή επίπεδα ραδιενέργειας αλλά δεν γνωρίζει πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Οι αρχές της Ιαπωνίας δεν αποκλείουν τον κίνδυνο μίας πυρηνικής καταστροφής

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχτηκε χθες ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες αλλά και πως οι διαρροές ραδιενέργειας έχουν υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γουκίγια Αμάνο σε τηλεφωνική συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times δήλωσε πως οι ιαπωνικές αρχές εξακολουθούν να μην είναι βέβαιες αν η καρδιά των αντιδραστήρων και οι ράβδοι του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου καλύπτονται με επαρκή ποσότητα νερού ώστε να επιτευχθεί η ψύξη των αντιδραστήρων.

«Η Ιαπωνία έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της για να επιλύσει την κρίση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα» δήλωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν είναι βέβαιος για την επιτυχία των μέχρι τώρα προσπαθειών με τη χρήση νερού από τη θάλασσα για να ψυχθεί η καρδιά των αντιδραστήρων και να μην πιάσουν φωτιά οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου.

Σημειώνεται επί δύο εβδομάδες στις εγκαταστάσεις γίνονταν ρίψεις νερού από τη θάλασσα αλλά καθώς το αλάτι από το θαλασσινό νερό μπορεί να προκαλέσει διάβρωση, η εταιρία αποφάσισε να χρησιμοποιεί στο εξής γλυκό νερό.

Από τη πλευρά της η διαχειρίστρια εταιρία Tokyo Electric Power ανακοίνωσε ότι οι εργασίες άντλησης ιδιαίτερα ραδιενεργού ύδατος από αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα διακόπηκαν.

real

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook