Την εκτίμησή του ότι η νέα συμφωνία για περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους θα κοστίσει μακροπρόθεσμα δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild και η οποία θα δημοσιευτεί αύριο Κυριακή.  Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών πρόσθεσε ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα για τη χώρα του ξεπερνούν το κόστος κάθε βοήθειας.

Παράλληλα τόνισε ότι  οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να διατηρήσουν την πίεση στην Αθήνα ώστε αυτή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πόσο θα μας κοστίσει στο τέλος» αναφέρει ο κ Σόιμπλε. Ωστόσο υπάρχουν δύο πεδία που μπορεί να υπολογιστεί το κόστος του βάρους  Η παραίτηση από τους τόκους στην αποπληρωμή του προηγούμενου χρέους της Ελλάδας θα κόστιζε 130 δισεκατομμύρια ευρώ, η δε αποποίηση του γερμανικού μεριδίου επί των κερδών της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα άλλα 2.7 δισεκατομμύρια έως το 2035.Ο Γερμανός υπουργός δεν αποκλείει περαιτέρω επιβάρυνση της γερμανικής οικονομίας καθώς οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν είναι ξεκάθαρες.

Προσθέτει όμως ότι «Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να διατηρήσουν την πίεση στην Αθήνα ώστε αυτή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Τα πλεονεκτήματα που παίρνουμε από το κοινό νόμισμα είναι πολύ περισσότερα από το κόστος όλων των πακέτων βοήθειας», καταλήγοντας ότι η Γερμανία έπραξε καλώς που επέλεξε να υποστηρίξει το ευρώ.

 

protothema.gr