Σε μία Αίγυπτο διχασμένη για το νέο Σύνταγμα, το δημοψήφισμα για το οποίο δεν ανακαλείται, ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσε τον στρατό να διασφαλίσει την δημόσια τάξη και την «ασφάλεια των κρατικών θεσμών» μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Η αντιπολίτευση, που έχει απορρίψει την απόπειρα συμβιβασμού του Μόρσι επιμένοντας στην ακύρωση της κάλπης της 15ης Δεκεμβρίου, προαναγγέλλει νέα μαζική διαδήλωση την Τρίτη ενώ οι προσκείμενοι στον πρόεδρο ισλαμιστές ετοιμάζουν αντισυγκέντρωση την ίδια ημέρα.

Με προεδρικό διάταγμα, που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, ο στρατός καθίσταται αρμόδιος μαζί με την αστυνομία για την τήρηση της τάξης. Το Σάββατο, οπότε και είχαν ακουστεί στον αιγυπτιακό τύπο οι πρώτες αναφορές για «στροφή» στη συνδρομή του στρατού, οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν κάνει την πρώτη τους παρέμβαση από το ξέσπασμα της νέας κρίσης προειδοποιώντας πως «δεν ανέχονταν βία» και καλώντας τις δύο πλευρές σε διάλογο.

Η αντιπολίτευση επιμένει να μην διενεργεθεί το δημοψήφισμα επί του σχεδίου Συντάγματος το οποίο είχε καταρτίσει η Συντακτική Εθνοσυνέλευση, απορρίπτοντάς το ως μη νομιμοποιημένο -καθώς είχε συνταχθεί μετά την απόσυρση από την Εθνοσυνέλευση των μελών της που δεν πρόσκεινται στους ισλαμιστές.

Ο Μόρσι δεν έχει υποχωρήσει για το δημοψήφισμα, αν και δέχθηκε σε μία προσπάθεια συμβιβασμού να αποσύρει το «σαρωτικό» διάταγμα που του έδινε υπερεξουσίες και προστάτευε δικαστική τα μέλη της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης -κίνηση που ο συνασπιμός της αντιπολίτευσης «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας» θεωρεί ανεπαρκή.

Η διενέργεια του δημοψηφίσματος σε αυτήν την ατμόσφαιρα, υπογραμμίζει η αντιπολίτευση, θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της κατάστασης. Καλώντας σε νέα μαζική διαδήλωση κατά του Μόρσι την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του «Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας» Χαλέντ Νταούντ ανέφερε πως η πίεση στον Αιγύπτιο πρόεδρο θα τον οδηγήσει σε επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος και σε κατάρτιση νέου σχεδίου.

Σε μία ένδειξη όμως της κλιμακούμενης έντασης, ισλαμιστικές ομάδες που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσαν επίσης σε μαζικές συγκεντρώσεις την Τρίτη.

Βάσει των αποφάσεων του Μόρσι την Κυριακή, σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου Συντάγματος με το δημοψήφισμα, θα μπορούν να γίνουν νέες εκλογές εντός τριμήνου για την ανάδειξη νέας 100μελούς Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης που θα ετοίμαζε σε τρεις μήνες νέο προσχέδιο. Με διορία έξι μηνών, και άλλου ένα μήνα στον πρόεδρο να θέσει σε δημοψήφισμα το νέο προσχέδιο, το μοντέλο αυτό θα προσέθετε άλλους δέκα μήνες στη διαδικασία.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook