Σημαντικό ανταγωνιστή για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα αποτελεί η Τουρκία, όπως επισημαίνεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μουσουρούλη για τη δημιουργία πύλης εισόδου στη Χίο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει ο υπουργός στο έγγραφό του, τα φρούτα και λαχανικά είναι η κυριότερη κατηγορία προϊόντων που η Τουρκία εξάγει στην ΕΕ αλλά και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό των εισαγωγών, φρούτων και λαχανικών, στη χώρα μας επί των συνολικών εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία ανήλθε το 2009 στο 47,6% αν και το 2001 ανήρχετο σε 6,5%.

Επίσης, η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς για θεαματική αύξηση των εξαγωγών της σε φρούτα και λαχανικά είναι σταθερή ενώ σταθερή είναι και η επιμονή της γειτονικής χώρας να διαστρεβλώνει την κοινοτική νομοθεσία, ισχυριζόμενη ουσιαστικά ότι οι προϋποθέσεις και οι απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για τους υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, καθώς και τους ελέγχους ασφάλειας τροφίμων, αποτελούν εμπόδιο στο εμπόριο από ελληνικής πλευράς.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση 2009 του Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά την Κίνα, στον πίνακα των προειδοποιήσεων για προϊόντα επικίνδυνα για την υγεία κατά την τριετία 2007-2009 (υπολείμματα φυτοφαρμάκων, μυκοτοξίνες, βαρέα μέταλλα κλπ).

Η Τουρκία επωφελείται από την Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ η οποία της παρέχει τη δυνατότητα εξαγωγής στην κοινοτική αγορά αγροτικών προϊόντων με ευνοϊκό δασμολογικό καθεστώς.
Θέτει δασμούς και φόρους κατά την εισαγωγή στο έδαφος της σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ακολουθεί ιδιαίτερα προστατευτική πολιτική, πολλές φορές σε αντίθεση με τις αρχές και τη νομοθεσία της Κοινής Αγροτικής και Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Μέχρι πρόσφατα απαγόρευσε την εισαγωγή ζώντων ζώων βοοειδών και προϊόντων αυτών από την ΕΕ, απαγόρευση που αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Απαγορεύει από τις αρχές του 2009 την εισαγωγή αιγοπροβάτων και προϊόντων τους από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, εξαιτίας κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού, τα οποία όμως, έχουν εμφανιστεί μόνο σε ορισμένα νησιά, όπως Λέσβο, Δωδεκάνησα, Χίο και Σάμο»

Συνεχίζει το σφετερισμό των σημαντικότερων ελληνικών ονομασιών ΠΟΠ, δηλαδή της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας.

Οι επισημάνσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έγιναν με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μουσουρούλη για τη δημιουργία πύλης εισόδου στη Χίο. Ο βουλευτής της ΝΔ έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η υιοθέτηση της πρότασης για τη δημιουργία πύλης εισόδου στη Χίο, θα αυξήσει την πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων στις ξένες αγορές.

 «Η αναζήτηση ευκαιριών και εναλλακτικών διαδρομών μικρότερου κόστους, αλλά και η ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξης επιβάλλουν τη δημιουργία νέων θαλάσσιων πυλών εισόδου προς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση», έχει επισημάνει ο κ. Μουσουρούλης.

«Το ενδιαφέρον που καταγράφηκε για εισαγωγές από τη γείτονα χώρα, αλλά και η πρόταση περί αξιοποίησης της Χίου ως πρώτης πύλης εισόδου προς τις χώρες της ΕΕ, θα πρέπει να εξεταστεί υπό το βάρος όλων των παραπάνω παραμέτρων, ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο που καταβάλλεται προσπάθεια για την ανατροπή του αρνητικού γεωργικού ισοζυγίου της χώρας μας», αναφέρει επιπλέον στην απάντησή του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.

(Agronews.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook