Το βιβλιοπωλείο Κίχλη οργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Σταθούλη «Αλεξάνδρου Ιόλα – η ζωή μου», εκδ. «Οδός Πανός», σήμερα Τετάρτη 19 Δεκ. 2012, στις 20.30 στο μπαρ του Παγοποιείου (πλατεία Αγ. Τίτου).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Άντα Αναστασάκη, δημοσιογράφος-ραδιοφωνική παραγωγός, και

Αγλαΐα Μιχελάκη-Καμπράνη, ιστορικός τέχνης, και

ο συγγραφέας Νίκος Σταθούλης.

Ο Αλέξανδρος Ιόλας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1907 και πέθανε το 1987. Αφιέρωσε τη ζωή του στην τέχνη κι υπήρξε ο μεγαλύτερος συλλέκτης έργων σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα.

Συναναστράφηκε, γνώρισε κι ανέδειξε του σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αι. μεταξύ των οποίων ο Άντι Γουόρχολ, ο Μαξ Έρνστ, ο Ρενέ Μαγκρίτ, ανοίγοντας γκαλερί σε επτά μεγάλες πόλεις του κόσμου. Παράλληλα προώθησε στο εξωτερικό Έλληνες καλλιτέχνες, όπως τους Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Γουναρό, Μόραλη και Τσαρούχη.

Λίγο πριν πεθάνει, η επιθυμία του, να δωρίσει την αμύθητη συλλογή του από έργα τέχνης στο ελληνικό κράτος, δεν εκπληρώθηκε ποτέ.

Ο συγγραφέας Νίκος Σταθούλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Με σπουδές υποκριτικής και δημοσιογραφίας δούλεψε αρχικά σαν σχολιαστής πολιτιστικών γεγονότων σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Η μεγάλη του αγάπη, όμως, υπήρξε η Τέχνη, η οποία έγινε αφορμή να γνωριστεί το 1983 με τον Αλέξανδρο Ιόλα, και με προτροπή δική του έγινε ο προσωπικός του βιογράφος.

Το 1996 άνοιξε την Αίθουσα Τέχνης Down Town Art Gallery, στου Ψυρρή, όπου εξέθεσαν έργα τους σημαντικοί σύγχρονοι καλλιτέχνες. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος τέχνης σε ιδιωτικές συλλογές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook