Οι πληθυσμοί ρινόκερων στην Αφρική αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τη χειρότερη κρίση λαθροθηρίας εδώ και δεκαετίες.

Εκτιμάται ότι τα τελευταία τρία χρόνια συμμορίες σκότωσαν περισσότερους από 800 ρινόκερους για τα κέρατά τους, τα οποία πωλούνται ακριβά στη μαύρη αγορά.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι η αύξηση της λαθροθηρίας θα υπονομεύσει τις πρόσφατες προσπάθειες για σταθεροποίηση των πληθυσμών μαύρων και λευκών ρινόκερων.

«Η καλή βιολογική διαχείριση και τα μέτρα κατά της λαθροθηρίας είχαν ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη και των δυο ειδών του αφρικανικού ρινόκερου, ωστόσο ακόμα ανησυχούμε», δήλωσε ο Richard Emslie, επιστήμονας της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Όπως εξήγησε ο κ. Emslie, η κυριότερη απειλή για τον ρινόκερο είναι οι οργανωμένες σπείρες λαθροθηρών, που «χτυπούν» όλο και συχνότερα.

Υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός του μαύρου ρινόκερου στα κράτη της νοτίου Αφρικής περιορίζεται στα 4.840 άτομα. Ο μαύρος ρινόκερος έχει τέσσερα υποείδη και απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση.

Σε ό,τι αφορά στον λευκό ρινόκερο, που έχει δυο υποείδη, ο πληθυσμός του υπολογίζεται στα 20.000 άτομα.

econews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook