Στο Θραψανό υποδέχτηκε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας τους εταίρους του από το Δήμο Λέσβου και το Δήμο Λάρνακας με τους οποίους υλοποιεί από κοινού το έργο «Κεραμεύς» για την προβολή της αγγειοπλαστικής τέχνης και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Το έργο «ΚΕΡΑΜΕΥΣ - Δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν» που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2013.

Στα πλαίσια αυτά, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας πραγματοποίησε στο Θραψανό την 3η συνάντηση συντονισμού του έργου στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, φιλοξενώντας αντιπροσωπείες από δημοτικούς συμβούλους και υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων Λέσβου και Λάρνακας, που εμπλέκονται με την υλοποίηση του προγράμματος.

Στην ατζέντα της συνάντησης συντονισμού των εταίρων του προγράμματος κεντρικό θέμα αποτέλεσε η ανάπτυξη προτύπου για την πιστοποίηση του χειροποίητου κεραμικού, αποσκοπώντας στο να καταστήσει τα χειροποίητα αγγειοπλαστικά προϊόντα ανταγωνιστικά έναντι των βιομηχανοποιημένων μαζικά παραγόμενων και να τους προσδώσει προστιθέμενη αξία.

Παράλληλα, τη συνάντηση απασχόλησε η δημιουργία ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου για την προβολή και τη διάθεση των χειροποίητων κεραμικών προϊόντων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στόχος της δημιουργίας του «ηλεκτρονικού καταστήματος εμπορίου» είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της χειροποίητης κεραμικής. Στα πλαίσια αυτά η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας είχε απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους αγγειοπλάστες του Θραψανού να συμμετάσχουν στη συνάντηση, διατυπώνοντας τις προτάσεις τους. Οι Θραψανιώτες αγγειοπλάστες ανταποκρινόμενοι θερμά στην πρόσκληση έδωσαν το παρόν, ανταλλάζοντας απόψεις τόσο γύρω από τη διαμόρφωση των παραμέτρων του προτύπου πιστοποίησης των χειροποίητων κεραμικών όσο και γύρω από την ανάπτυξη της ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου.

Παράλληλα, στα πλαίσια της διήμερης συνάντησης συντονισμού του έργου Κεραμεύς τα μέλη των αντιπροσωπειών των Δήμων Λέσβου και Λάρνακας ξεναγήθηκαν σε κεραμικά εργαστήρια, έχοντας την ευκαιρία να δουν από κοντά την τεχνική και τα έργα των Θραψανιωτών αγγειοπλαστών, αλλά και να συνομιλήσουν μαζί τους, αποκομίζοντας πολύτιμες πληροφορίες για όλα τα στάδια της δημιουργίας των κεραμικών τους προϊόντων.

Οι Θραψανιώτες αγγειοπλάστες, γνωστοί τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας για τα εκπληκτικής ομορφιάς χειροποίητα κεραμικά τους, ακολουθούν πιστά την παράδοση τόσο από το στάδιο συλλογής και επεξεργασίας της πρώτης ύλης, όσο και μέχρι το τελευταίο στάδιο του ψησίματος των κεραμικών.

Μέσα από το έργο Κεραμεύς έχει ήδη ολοκληρωθεί μια σειρά δράσεων στήριξης των αγγειοπλαστών και προβολής της τέχνης τους, που ειδικά για το Θραψανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, το χωριό των παραδοσιακών αγγειοπλαστών, χάνεται στα βάθη της ιστορίας από τα Μινωικά κιόλας χρόνια.