Νέες πυρκαγιές ξέσπασαν ή αναζωπυρώθηκαν σε όλη την Αυστραλία την Τρίτη, καθώς οι θερμοκρασίες είναι σε επίπεδα ρεκόρ με καυτούς ανέμους να πνέουν και την πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ να προειδοποιεί το έθνος να προετοιμαστεί για πιθανώς τη χειρότερη ημέρα.

«Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη μέρα», είπε η Γκίλαρντ στην τηλεόραση της Αυστραλίας. «Η λέξη καταστροφική χρησιμοποιείται για καλό λόγο. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να βρίσκουν καταφύγια, να ακούνε τις τοπικές αρχές και τις προειδοποιήσεις. Αυτή είναι μια επικίνδυνη μέρα », είπε χαρακτηριστικά η Γκίλαρντ, η οποία ενημερώνεται για την κατάσταση σε συνεχή βάση.

Οι θερμοκρασίες κατά μήκος της πολυπληθούς νοτιοανατολικής ακτής αυξήθηκαν ραγδαία κατά 15 βαθμούς Κελσίου από τις νυχτερινές ώρες, προκαλώντας δυνητικά καταστροφικές συνθήκες για πυρκαγιά.

Στη Νέα Νότια Ουαλία την πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, είναι σε εξέλιξη εκατοντάδες πυρκαγιές με τη νότια πολιτεία όπου βρίσκεται και το Σίδνεϊ να είναι αντιμέτωπη με μία από τις πιο επικίνδυνες ημέρες της ιστορίας της, από την άποψη του κινδύνου φωτιάς.

«Έχουμε εκατό πυρκαγιές. Μεταξύ αυτών είκοσι, δεν είναι υπό έλεγχο», δήλωσε την Τρίτη ο υπεύθυνος Τύπου της πυροσβεστικής στη Νέα Νότια Ουαλία, Σέιν Φιτζίμονς. «Θα είναι μια πολύ κουραστική μέρα και πολύ καυτή για τους πυροσβέστες », ανέφερε επίσης ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Οι θερμοκρασίες ήταν περίπου 40 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή και αναμένεται να φθάσουν σε ορισμένα σημεία στους 45 βαθμούς. Για τη μεγαλούπολη του Σίδνεϊ οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν 43 βαθμούς Κελσίου.


newsbeast.gr